Video Cine îi salvează pe salvatorii măcinați de depresie? Cazul lui Virgil, un pompier de 27 de ani care și-a pus capăt zilelor după un accident cu autospeciala
Cine îi salvează pe salvatori? Este întrebarea la care Observator a căutat răspuns în urmă cu patru luni, după documentarea mai multor cazuri dramatice. Pompierii care văd în fiecare zi nenorociri şi sunt supuşi unui stres greu de imaginat, ajung, de multe ori, epuizaţi şi măcinaţi de depresie. În ultimii ani, de trei ori mai mulți salvatori au murit din cauza gândurilor negre decât din cauza intervențiilor periculoase. Demersul nostru nu a rămas fără ecou: reprezentanții Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă angajează mai mulţi psihologi.
Toader Buțincu, pompier în retragere: Este o schimbare care trebuia să fie, poate, mai de mult. Dacă totuși a venit acum, e un pas înainte.
În urmă cu patru luni, Toader Buțincu, fost pompier, dădea încă o dată dovadă de curaj: povestea ce e în sufletul salvatorilor după fiecare misiune. Demersul Observator a fost ca un semnal de alarmă pentru conducerea DSU: a decis să acopere deficitul de psihologi de la nivelul mai multor judeţe şi să angajeze mai mulţi terapeuţi unde este nevoie.
Demersurile pentru încadrarea posturilor vacante de psiholog, inițiate în 2023
În luna decembrie a anului 2023, au fost inițiate demersuri pentru încadrarea posturilor vacante de psiholog. De asemenea au fost înaintate propuneri către structura de resurse umane, în vederea suplimentării posturilor de psiholog la reorganizarea IGSU și a unităților subordonate.
- "Se ruga și m-am rugat și eu cu ea". Clipe de groază pentru o femeie care a rămas blocată într-un camion care...
- Bărbat cu arsuri grave după ce o butelie i-a explodat în faţă. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, în...
- Un cadavru carbonizat a fost descoperit de pompieri într-o clădire abandonată din Prahova. Nu se cunoaşte...
Bogdan Dinu, reporter Observator: Ceea ce înseamnă că pe lângă cele 7 inspectorate din țară care nu au psiholog, șefii DSU vor să suplimenteze numărul psihologilor în județele în care numărul pompierilor este crescut. Sunt, însă, câteva criterii pe care terapeuții trebuie să le îndeplinească pentru a fi recrutați.
Ce criterii trebuie să îndeplinească terapeuții pentru a fi recrutați
Vasile Doru Marineanu, psiholog militar: Este nevoie de un psiholog care să fie recunoscut în specialitatea Psihologie Aplicată în Domeniul Securității Naționale, care să poată să urce pe treptele profesionale până la treapta de psiholog principal. Demersul este unul binevenit. Având în vedere experiența anterioară și inerția cu care se miscă instituțiile, nu eram prea optimist.
Mai ales că reacţiile iniţiale nu indicau faptul că lucrurile s-ar putea schimba în vreun fel.
Raed Arafat, șeful DSU: Vreau să vă întreb dacă ați fost vreodată la psihologii de la ISU.
Pompier: Nu. Nu am simțit că trebuie să ajung la psiholog, încă, să știți.
Recunoaştere postumă a sacrificului celor care au pierdut bătălia cu depresia
Noile măsuri sunt şi o recunoaştere postumă a sacrificului celor care au pierdut bătălia cu depresia. Printre ei și Virgil, tânărul pompier de 27 de ani care și-a pus capăt zilelor după un accident traumatizant cu autospeciala.
Soția pompierului mort: Colegii, șeful de tură știau că el ar fi suferit de depresie, dar eu lucrul ăsta nu l-am știut deloc. Mie nu mi se pare că a fost tratat cum trebuie.
În România, sunt peste 30.000 de pompieri. În ultimii șase ani, 12 salvatori au murit din cauza gândurilor negre. De trei ori mai mulți decât cei care au dispărut în misiuni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰