Antena Meniu Search
x

Video Ciocârliile, raţele sau gâştele sălbatice ar putea să dispară în câţiva ani. Noua lege a permite să fie vânate chiar şi de 20 de ori mai mult

"Am putea auzi trilul ciocârliei doar în înregistrări și arhive." Este avertismentul activiştilor de mediu cu privire la noua lege a vânătorii. Concret, în noua formă, legea ar permite ca păsările din anumite specii să fie vânate chiar şi de 20 de ori mai mult decât acum. În pericol sunt, ciocârliile, rațele sau gâștele sălbatice, care ar putea dispărea în câţiva ani.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 19.02.2022, 20:11

Vezi și

În curând am putea să nu mai vedem stoluri de păsări sălbatice pe lacurile din ţară. Şi asta, spun activişti de mediu, din cauza unei legi a vânătorii, care stabileste noi cote de vânătoare. De exemplu, la specia raţa mare, calculul făcut de Societatea Română de Ornitologie arată aşa: de la 131.000 de exemplare câte pot fi vânate acum, limita creşte la aproape 2.700.000. "Ar fi un atentat la adresa biodiversităţii în general şi a acvifaunei în special. Se ating cote de vânătoare de ordinul milioanelor de exemplare per specie. Ori foarte multe specii nu depăşesc poate sute de mii de exemplare pe ţară", a declarat Mirela Ridiche, biolog şi muzeograf.

În pericol se află şi ciocârlia, potrârnichea sau gârliţa. "Ştim că au şi o carne comestibilă. Speciile de raţe de asemenea. Pe specii de sturzi, pe specii de ciocârlii, între care foarte mulţi vânători nu ştiu să facă diferenţe. Este deocamdată admisă specia Alauda arvensis, de ciocârlie de câmp", a declarat Mirela Ridiche, biolog şi muzeograf.

În forma modificată, legea scade şi perioada de pregătire necesară pentru obţinerea permisului de vânătoare: de la un an, la şase luni. "Numărul vânătorilor străini în România va creşte şi va creşte semnificativ, iar asta va aduce atât competiţie cu vânătorii români, dar şi o mult mai mare presiune asupra speciilor care sunt admise la vânătoare", a declarat Dan Hulea, director executiv Societatea Ornitologică Română.

Legea a trecut de Parlament şi a primit aviz favorabil de la Curtea Constituţională

În Bulgaria, în sezon, vânătoarea este permisă doar 2, 3 zile pe săptămână. La noi, 7 zile din 7. Iar în Grecia, vânătorii nu au acces în ariile naturale protejate cum este şi aceasta. La noi, această restricţie nu se regăseşte în lege. Iniţiatorul legii, Gheorghe Nacov, deputat de Timiş, a găsit o explicaţie pentru demersul lui. "Ca să fie clar, mă refer la tot felul de ONG-uri lacome, care în numele faunei nu fac decât să cerşească fonduri, în schimb aruncând în haos conservarea biodiversităţii. Ornitologii adevăraţi şi iubitorii de păsări pot fi liniştiţi - cu vânătorul pe teren, păsările sunt ocrotite. Fără el, sunt în pericol", a scris acesta pe Facebook. Contactat de Observator, deputatul nu a dat alte explicaţii.

Legea a trecut de Parlament şi a primit aviz favorabil de la Curtea Constituţională, iar acum merge la promulgare la Cotroceni. Societatea Română de Ornitologie cere însă preşedintelui să solicite o revizuire a actului normativ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ciocârliile, raţele sau gâştele sălbatice ar putea să dispară în câţiva ani. Noua lege a permite să fie vânate chiar şi de 20 de ori mai mult