Video Cireşele s-ar putea scumpi chiar mai mult faţă de cum ne-am fi aşteptat. Pomicultorii sunt sideraţi: "Luăm creanga, are două cireşe"
Cireşele româneşti sunt cam amare în acest an. Din cauza vremii capricioase se vor coace mai târziu şi vor fi mai puţine ca niciodată. În final, totul se va simţi la preţ: vor costa dublu faţă de anul trecut.
S-au scuturat florile, s-au risipit banii
În comuna Comarna din Iaşi cât vezi cu ochii pe dealuri se întind livezi de cireşi. Mulţi localnicii din asta trăiesc. Anul ăsta însă vremea le-a stricat socotelile.
Costică Achirei, pomicultor: În anii din urmă ne făceam în funcţie de floarea de pe pom, ne făceam deja bugetul, băi uite cam atâţia bani fac şi ne făceam planificările pentru restul anului.
Mihai Niţucă, pomicultor: Au fost nopţile foarte reci în perioada înfloritului, a fecundării, florile s-au scuturat aşa cum au înflorit. Sunt zone în care expunerea este spre nord şi acelea au fost afectate în proporţie de 90%. Luăm o creangă care are două cireşe, două fructe.
Citește și: Clafoutis cu cireșe: desert rapid și delicios
Pomicultorii spun că anul acesta merg doar la plimbare prin livadă, nicidecum la cules, căci dintr-un pom abia dacă pot aduna o găleată de cireşe.
Mihai Niţucă, pomicultor: Când producţia este normală, un 20% înseamnă beneficiul. În momentul în care eu am 30% producţie, vă închipuiţi că la un calcul simplu nu se acoperă cheltuielile.
Într-un an cu o producţie bună, producătorii spun că ar fi putut culege dintr-un pom în jur de 30, chiar 40 de kilograme de cireşe. Anul acesta spun că va fi atât de mică producţia încât se gândesc să lase fructele neculese.
În plus ar trebui să ajungă cu fructele în pieţe căci în supermarketuri n-au intrare.
Mihai Niţucă, pomicultor: Depinde de preţul pieţei, dar şi aici odată cu recoltatul încep durerile de cap ale producătorului pentru că piaţa este aşa cum este. Au apărut cireşele greceşti, mari, pietroase, dar fără gust. Şi din păcate cumpărătorii le preferă din comoditate, din eleganţă.
Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna: Cu siguranţă se va vedea la preţ. Preţurile şi aşa. A crescut fierul cu 35%, vor creşte şi fructele noastre
În pieţe se găsesc deocamdată cireşe din import care costă în jur de 20 de lei kilogramul. La vară, boamba de Cotnari, va ajunge pe tarabe la 5 lei dublu faţă de anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰