Antena Meniu Search
x

Video Comoara de sub teatru. Lucrările de reabilitare la Teatrul de Stat au scos la iveală vestigii vechi de peste 2.000 de ani

Sub Teatrul de Stat din Constanţa stă ascunsă o comoară! Lucrările de reabilitare au scos la suprafaţă o parte importantă a fundaţiei zidului de apărare a Cetăţii antice Tomis. După terminarea lucrărilor, vestigiile vechi de aproape două mii de ani vor putea fi vizitate.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 06.02.2022, 09:24

Vezi și

Arta are la temelie istoria, la propriu, în Constanţa. Sub foaierul Teatrului de Stat, arheologii au descoperit o porțiune din zidul de apărare al vechiului oraș de la malul mării. "În special în zona foaierului, au fost identificate primele elemente ale zidului de apărare al oraşului antic Tomis. El este păstrat pe anumite porţiuni, are o lăţime cam de 3 metri", a declarat Constantin Băjenaru - arheolog.

La peste 2.000 de ani de când a fost construită, Cetatea Tomisului îşi dezvăluie treptat secretele. Veriga descoperită în foaierul teatrului îi ajută pe arheologi să contureze circuitul zidului care apăra oraşul antic. "Zidul este construit în două etape. Foarte probabil, prima etapă, undeva în secolul al III-lea. Iar, la începutul secolului al IV-lea, în epoca lui Constantin cel Mare, zidul este îngroşat şi pilonii din interior sunt plombaţi cu altă masă de zidărie", a declarat Constantin Băjenaru - arheolog.

Situl arheologic va putea fi vizitat

La finalul cercetărilor arheologice, zona va fi conservată. Cel mai probabil va fi acoperită de sticlă şi va putea fi vizitată de cei care vor intra aici, în foaierul teatrului de stat din Constanţa. Podeaua transparentă va putea permite oricărui pasionat de istorie să viziteze vestigiile. "Toate aceste descoperiri vor fi conservate şi puse în valoare. Nu va fi contracost", a declarat Alin Vintilă, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Arheologii se aşteaptă ca lucrările de reabilitare să scoată la suprafaţă şi alte minuni din vremuri străvechi. "În săli în care se vor efectua aceste lucrări de reparaţii, în etapele următoare, se va intra în pământ. Iar, acolo, probabilitatea mare e să descoperim morminte. Este zonă cunoscută de metropolă", a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie. Proiectul început anul trecut şi care se va încheia la anul, în luna mai, include mai multe etape. Prin fonduri europene în valoare de 4 milioane de lei, municipalitatea vrea să eficientizeze energetic clădirea Teatrului de Stat, iar reabilitarea se va face din fonduri proprii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Comoara de sub teatru. Lucrările de reabilitare la Teatrul de Stat au scos la iveală vestigii vechi de peste 2.000 de ani