Antena Meniu Search
x

Directorul INFP, primele declaraţii după cel mai puternic cutremur din România, în ultimul an

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a declarat că seismul produs noaptea trecută în România nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat recent în Turcia. În plus, specialistul susţine că activitatea seismică din Vrancea este una normală.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 31.01.2020, 10:05

Constantin Ionescu spune că nu vor fi replici după cutremurul din Vrancea
Directorul INFP, primele declaraţii după cel mai puternic cutremur din România, în ultimul an - Arhivă

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a declarat că seismul produs noaptea trecută în România nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat recent în Turcia. În plus, specialistul susţine că activitatea seismică din Vrancea este una normală.

"Cutremurul produs în Vrancea nu are legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Albania sau recent în Turcia. Este o altă adâncime la care se produc cutremurele în România, iar activitatea seismică este o activitate normală a Vrancei.

Din când în când mai apare câte un cutremur de magnitudine 5,2 sau chiar până în 6. De obicei, la aproximativ doi ani se produce un cutremur în zona aceasta, între 5 şi 6 grade. Câteodată se produc şi două seisme de acest fel", a precizat şeful Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Replicile apar la cutremurele de peste 7 grade pe Richter

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Ionescu, replicile la cutremurele din Vrancea nu apar la o astfel de magnitudine, ci doar la cele mai mari de peste 7 grade pe Richter.

"De obicei, apar replici la cutremurele mari, de peste 7. Este o activitate seismică normală, pentru că nu au existat alte preşocuri sau altă activitate mai densă înainte care să prezică cutremurul acesta. Repet, totul este normal", a mai spus directorul INFP, potrivit agerpres.ro.

Şeful INFP a subliniat că în 2019 a fost o perioadă în care s-au înregistrat cutremure "multe şi mici", între 3 şi 4 pe Richter, dar la o adâncime de peste 130 de kilometri.

"Anul trecut a fost o perioadă când au fost cutremure multe şi mici, între 3 şi 4, dar la o anumită adâncime, de peste 130 de kilometri. În Vrancea cutremurele se produc cam în două zone de adâncime, între 80 şi 110 kilometri şi mai este o altă bandă, între 130 şi 160 de kilometri. Există un gap unde nu prea se produc cutremure, respectiv între 110-130 de kilometri, aceasta este o fereastră unde nu se produc cutremure", a adăugat şeful INFP.

Cutremurul din Vrancea, cel mai semnificativ seism din ultimul an

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri.

Imagini din timpul cutremurului au fost surprinde de o cameră de supraveghere din Bacău.

Acesta este cel mai semnificativ seism din ultimul an. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Directorul INFP, primele declaraţii după cel mai puternic cutremur din România, în ultimul an