Consumi BRÂNZĂ TOPITĂ? Te otrăveşti singur! Iată ce ingrediente periculoase conţine
Brânza topită din comerţ ar trebui să fie ultima alegere dacă vrei să mănânci brânzeturi. Şi asta pentru că pe cât este de gustoasă, pe atât este de nesănătoasă
Brânza topită din comerţ ar trebui să fie ultima alegere dacă vrei să mănânci brânzeturi. Şi asta pentru că pe cât este de gustoasă, pe atât este de nesănătoasă
Este plină de E-uri, apă şi grăsime, aproximativ 40%. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, brânză topită se obţine prin încălzirea uneia sau mai multor varietăţi de brânzeturi, în oale de topire, cărora li se adăugă saruri de topire - polifosfati şi citraţi.
Sărurile de topire sunt difosfatii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333). Practic, aceşti compuşi chimici au capacitatea de a dispersa proteinele din brânzeturi, distribuindu-le omogen, solubilizandu-le şi jucând rolul de emulgatori şi stabilizatori ai emulsiilor apa-grasime.
De asemenea, sărurile de topire sunt periculoase pentru că scad absorbţia calciului. "Sarurile de topire determina creşterea capacităţii cazeinei de a reţine apă şi sechestrează ionii de calciu din masa de brânză. Astfel, are loc o scădere drastică a biodisponibilitatii calciului, care nu mai poate fi asimilat şi depus în masă minerală a oaselor", precizează prof.dr. Mencinicopschi. Dacă ai probleme cu rinichii, consumul frecvent de brânză topită îi vor afecta şi mai tare.
Mai există un motiv pentru care brânză topită poate fi considerată otrava pentru organism: glutamatul monosodic E 621. Este un potentator de aromă, care poate crea dependenţă, făcând produsul adictiv, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice, putând produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, modificări de ritm cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de către copii, femei însărcinate, suferinzi de hipoglicemie, bătrâni, cardiaci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰