Antena Meniu Search
x

Video Copilul român luat de la părinţi de autorităţile din Danemarca a fost repatriat: "Mathias mi-a recunoscut vocea, când ne-a văzut a început să râdă"

Copilul român care fusese preluat de autoritățile din Danemarca, după ce a existat suspiciunea că acesta ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat. Micuţul Mathias a ajuns aseară pe aeroportul din Iaşi, alături de bunicii lui şi va rămâne în grija lor. Părinţii copilului au rămas pentru moment în Danemarca.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.07.2022, 08:26

Vezi și

Vizibil emoţionaţi, bunicii lui Mathias l-au purtat pentru prima dată pe bebeluş pe pâmânt românesc, seara trecută. O reuşită aplaudată de zeci de susţinători sosiţi la aeroportul din Iaşi.

Copilul român luat de la părinţi de autorităţile din Danemarca a fost repatriat

Gabriela Ciobotaru, bunica lui Mathias: După 5 luni de zile, să-l ţii în braţe... şi asta vreau să spun, Mathias mi-a recunoscut vocea, mi-a recunoscut mirosul, Mathias când ne-a văzut a început să râdă, să gângurească, să vorbească cu noi şi a simţit toată dragostea noastră. 

Valeriu Savin, susţinător: Ne-am rugat pentru ei cu toată biserica şi nici nu am crezut că o să am această şansă să văd acest eveniment. 

Pe acelaşi subiect

Cristian Ciobotaru, unchiul Soranei: E un moment aşteptat. E un moment aşteptat pentru că am avut încredere întotdeauna, am crezut întotdeauna că se poate. 

Bunicii lui Mathias au mai avut de trecut un hop chiar înainte de urcarea în avion, dar au rezolvat problema cu ajutorul consulului din Danemarca.

Petrişor Ciobotaru, bunicul lui Mathias: Am ajuns la aeroport, când l-a filtru ne-a oprit şi a trebuit o procură de la Protecţia Copilului nu au ştiut să ne-o dea sau nu a vrut să o dea. A chemat Poliţia, pierdeam avionul şi am alergat, am fost ultimii care ne-am urcat în avion. 

Pe 31 ianuarie, părinţii lui Mathias, speriaţi de crizele de plâns ale copilului şi de faptul că cel mic scădea în greutate, au mers cu el la urgenţe, la spitalul din Odense. Atunci, medicii danezi au dat şi primul diagnostic: hemoragie craniană. Tot atunci începea şi coşmarul pentru Sorana şi Ionuţ Rotundu. Poliţiştii au mers la spital pentru a-i aresta pe părinţi, pentru o presupusă violenţă în familie. 

Paul Marica, unchiul Soranei: Părinţii fără să ştie, fără să fie avertizaţi, fără să fie anunţaţi, au fost puşi în două puşcării separate de maximă siguranţă, cu cătuşe şi cu câini, au stat acolo două luni. Li s-a demonstrat nevinovăţia după două luni. Până acum ei nu şi-au văzut copilul, nu l-au mai ţinut în braţe. 

În luna februarie, Mathias era dat în plasament unei familii din Danemarca. Acum, după lungi procese şi eforturi făcute de autorităţile române, bunicii au reuşit să câştige tutela bebeluşului doar pentru că bunicul său este asistent maternal. 

Petrişor Ciobotaru, bunicul lui Mathias: Două săptămâni am stat la o cabană, unde am plătit noi chiria, 4 mii de euro, plus mâncare. Am servit acolo comisii, tot. Şi a durat două săptămâni, l-a adus să se acomodeze cu noi, l-au luat înapoi primele zile, apoi l-a lăsat la noi. 

Aseară, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a ţinut să facă public momentul emoţionant pe pagina sa de Facebook. ''Timp de aproape 6 luni, noi și colegii de la Ministerul de Externe am depus eforturi considerabile să ajungem la acest rezultat și mă bucur că autoritățile daneze au fost de acord că doar familia este singurul mediu de care are nevoie un copil pentru a-i fi bine.'', a scris Firea.

Târziu, în noapte, Mathias a sosit la noua sa casă, din localitatea vasluiană Negreşti. "Mathias a ajuns acasă, în sânul bunicilor, asta e poarta! Mathias! Bine ai venit, Mathias acasă!"

Părinţii lui Mathias, Sorana şi Ionuţ Rotundu, vor rămâne în Danemarca până la finalizarea anchetei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Copilul român luat de la părinţi de autorităţile din Danemarca a fost repatriat: "Mathias mi-a recunoscut vocea, când ne-a văzut a început să râdă"