Antena Meniu Search
x

Coronavirus România. Klaus Iohannis: "Situația se agravează, din păcate. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă". Video

Klaus Iohannis a făcut o prezentare a situației din secțiile de Terapie Intensivă din România, în ziua în care țara noastră a înregistrat cele mai multe decese de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.10.2020, 18:39

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută la Palatul Cotroceni, 27 octombrie 2020 - Administrația Prezidențială
  • România are 3.065 de paturi de ATI, 2.252 de ventilatoare mecanice și 2.756 de monitoare
  • Klaus Iohannis a precizat că alte 662 de paturi de Terapie Intensivă au fost deja avizate pentru finanțare
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observatorul orei 19

Observator a transmis în direct, pe Facebook, declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

- Situația epidemiologică atât la nivel european cât și național se agravează, din păcate, constant, și numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfășoară pe două fronturi. Pe de o parte în zona de prevenție și pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de Covid-19 au nevoie de îngrijire și de tratament de specialitate. 

- De aceea a dorit să am o discuție aplicată cu experți recunoscuți de ATI și ministrul Sănătății, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel național, secțiile ATI, și când vorbim de resurse mă refer la paturi dotate cu aparatură specifică cât și la personal medical.

Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de Terapie Intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei. Ministerul Sănătății a avut mai multe proiecte de investiții pentru secțiile ATI, astfel că la acest moment avem conform rapoartelor 3.065 de paturi de ATI pentru toți pacienții, nu doar cei Covid, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate. La acestea se adaugă cinci unități de ATI mobilă, două spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi.

În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, va dau doar un exemplu: în perioada aprilie - octombrie 2029 creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73% și până în decembrie se adaugă încă 15%. Practic, de la începutul pandemiei, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare.

Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poate fi asigurate condițiile necesare în secțiile de ATI pentru pacienții care ajung acolo în stare gravă. Astfel, accesarea fondurilor europene va duce la încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Numai pentru ventilatoare mecanice creșterea din aprilie anul curent până în aprilie anul viitor va reprezenta o creștere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiștii, este uimitor. 

Aceesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare dintre acești indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, 662 de paturi de ATI de înalta performanță au fost deja avizate pentru finanțare și se va realiza în perioada următoare.

Pentru a stopa răspândirea virusul este nevoie și de implicarea noastră, a tuturor cetățenilor. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toți parte a efortului național de a salva cât mai multe vieți. Va mulțumesc și va doresc tuturor multă sănătate. 

Citește și:

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Coronavirus România. Klaus Iohannis: "Situația se agravează, din păcate. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă". Video