Antena Meniu Search
x

Creştinii îl sărbătoresc în a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii

În data de 27 decembrie, Sfântul Ştefan, primul martir al bisericii, cel care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun.

de Redactia Observator

la 27.12.2019, 08:54

Tradiții şi obiceiuri de Sfântul Ştefan
Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii - calendarulortodox.ro

În data de 27 decembrie, Sfântul Ştefan, primul martir al bisericii, cel care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun.

Sfântul mucenic Ştefan este considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, dar şi care şi-a dat viaţa în numele ei, fiind ucis cu pietre de cei ce nu l-au crezut.

De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său însă este de origine greacă, însemnând "coroană".

Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan

În data de 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, credincioşii fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit şi împart pachete persoanelor care poartă numele mucenicului Ştefan.

Cei care au probleme de sănătate sau sunt în conflicte puternice cu alte persoane este bine să aducă în interiorul căminului o icoană sfinţită cu Sfântul Ştefan, dar şi să îl cinstească pe mucenic prin fapte bune, prin bunătate, prin iertarea păcatelor celui apropiat. Încercaţi să cădeţi la pace cu aceia care v-au greşit şi cereţi iertare celora cărora le-aţi trădat aşteptările. 

În această zi, în anumite zone ale ţării se prepară şi pâinicile lui Ştefan, un preparat asemănător cozonacului. Aluatul este uns cu miere, iar pâinicile se coc în forme rotunde, amintind de poartea cruntă a Sfântului Ştefan, ucis cu pietre. 

Merindele sunt duse la biserică pentru sfinţire, apoi împărţite copiilor săraci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Creştinii îl sărbătoresc în a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii