Antena Meniu Search
x

Video Criza gunoaielor din sectorul 1. A doua încercare de declarare a stării de alertă rămâne fără succes

Sectorul 1 al Capitalei rămâne sufocat de gunoaie. A doua încercare a primarului Clotilde Armand de a cere declararea stării de alertă încă nu a fost aprobată. Prefectul Capitalei anunţă că n-are cum să ia o decizie joi pentru că DSP nu poate aprecia efectul pe care îl are gunoiul asupra sănătăţii bucureştenilor.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.07.2021, 21:56

Vezi și
  • S-au adunat deja săptămâni bune de când întreg sectorul 1 arată ca un tomberon.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Nu am reuşit să găsim soluţii alternative pentru deblocarea situaţiei deocamdată. Am cerut informaţii suplimentare sectorului 1."

O decizie aşteptată de cel puţin două luni de zile şi care ar trebui să mai domolească scandalul dintre primarul sectorului 1, Clotilde Armand, şi firma de salubritate Romprest. Peste două mii de tone de gunoi zac pe străzi. Spre deosebire de luna trecută, când gunoiul menajer sufocase sectorul 1, acum sunt mai multe deşeuri care provin din construcţii. 

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Deşeurile din construcţii, care sunt mult mai scump de procesat, ele trebuie transmise direct către firma de salubrizare, plătind o anumită sumă de bani. Anumiţi cetăţeni, nu este vina tuturor, abandonează astfel de deşeuri nedorind să plătească în plus."

Oricum, starea de alertă ar fi doar o soluţie pe termen scurt. Conform legii, starea de alertă este instituită pe o perioadă de 30 de zile, dar poate să fie prelungită. Asta înseamnă că, în această perioadă, primăria poate să angajeze şi alte firme de salubrizare pentru a aduna gunoiul. Atenţie, însă, vorbim în acest caz despre deşeuri stradale. 

Neînţelegerile dintre primărie şi compania de salubritate pleacă de la facturile neachitate de primărie către firma care se ocupă de ridicarea deşeurilor. 

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Primăria spune că plăteşte aceste deşeuri. Ceea ce nu plăteşte sau, mă rog, nu se înţelege asupra preţului corect este la serviciul de măturare şi salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru serviciile efectuate.

Raportul inspectorilor arată că Romprest a adus un prejudiciu uriaş primăriei

Haosul din sectorul 1 l-a făcut chiar şi pe ministrul Mediului să bată cu pumnul în masă. Cel puţin 250 de mii de bucureşteni sunt afectaţi de scandalul gunoaielor.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Eu nu pot să accept ca un asemenea sector să nu fie în stare să gestioneze această problemă. Eu văd că totuşi Sectorul 1 are bani, pentru că de ani de zile plăteşte serviciile de salubritate în locul cetăţenilor."

Joi, Clotilde Armand a publicat şi raportul Direcţiei de Inspecţie Economico-Financiară cerut anul trecut de la Florin Cîţu, la vremea respectivă ministru de Finanţe: Inspectorii constată că în trecut, primăria a aprobat direct dublarea preţurilor pentru serviciile de salubritate, chiar dacă procedura prevede o aprobare prin consiliul local, convenită cu ambele părţi. Mai mult, au constatat un prejudiciu adus de Romprest bugetului Primăriei de peste 243 milioane de lei.

"Primăria Sectorului 1 a "aprobat" prin actul adițional nr. 7/ 12.06.2012  "indexarea" tarifelor cu 0,515, adică cu 51,5%, termen/ procedură inexistentă în legislația incidentă, în condițiile în care, potrivit legii, aprobarea este atribuția consiliului local, printr-un act adițional părțile convenind, ci nu aprobând", a transmis Primăria Sectorului 1.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Criza gunoaielor din sectorul 1. A doua încercare de declarare a stării de alertă rămâne fără succes