Antena Meniu Search
x

Dezordine la summitul din Granada. 49 de lideri euopeni, 700 de jurnalişti, zeci de întâlniri bilaterale şi nicio decizie. Analiză POLITICO

Summitul care a reunit aproape 50 de lideri europeni în Granada, zeci de consilieri și sute de jurnaliști s-a încheiat fără nicio decizie, arată o analiză POLITICO. Jurnaliştii cataloghează reuniunea din Spania drept o "dezordine".

de Redactia Observator

la 06.10.2023, 11:45

Dezordine la summitul din Granada. 49 de lideri euopeni, 700 de jurnalişti, zeci de întâlniri bilaterale şi nicio decizie. Analiză POLITICO
Summitul din Granada: Iohannis şi Zelenski - Administraţia Prezindenţială

Un summit care a reunit aproape 50 de lideri europeni, zeci de consilieri şi cohorte de jurnalişti s-a încheiat joi cu un scâncet. Cei adunaţi la Granada, în Spania, nu au reuşit să facă niciun progres semnificativ pentru a rezolva conflictele de la uşa Europei sau orice altă problemă regională, arată o analiză POLITICO

Cea de-a treia ediţie a proiectului preferat al lui Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană, a fost prezentată de consilieri ca o oportunitate de a negocia pacea între Armenia şi Azerbaidjan, aflate în război, de a aplana tensiunile din Balcani şi de a purta o conversaţie strategică despre securitatea continentului.

În timp ce liderii s-au reunit în jurul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a venit personal în Granada pentru a consolida sprijinul Europei, în contextul în care în Statele Unite apar pierdici pentru ajutorul acordat Ucrainei, aceştia nu au reuşit să facă progrese în ceea ce priveşte celelalte conflicte de pe continent, în absenţa unor actori cheie.

Speranţa participanţilor de a lua măsuri pentru a rezolva criza umanitară din Nagorno-Karabah a fost spulberată după ce atât preşedintele azer Ilham Aliev, cât şi omologul turc Recep Tayyip Erdoğan au decis să lipsească de la reuniune. Liderii europeni sperau să găzduiască prima întâlnire între Aliev şi Nikol Pashinian, premierul din Armenia, de când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă fulgerătoare în Nagorno-Karabah, declanşând un exod de 100.000 de refugiaţi armeni.

Pe acelaşi subiect

Azerbaidjanul a acuzat Franţa de părtinire în negocieri şi, în cele din urmă, a acceptat să discute, dar numai sub auspiciile UE, de la Bruxelles, potrivit consilierului prezidenţial al lui Aliev, Hikmet Hajiev. Încercările de a dezamorsa tensiunile dintre Kosovo şi Serbia au fost la fel de zadarnice. Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a refuzat să discute cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, dacă nu se impun sancţiuni împotriva Belgradului, în urma unei incursiuni sârbe în Kosovo.

49 de lideri, 700 de jurnalişti, zeci de întâlniri bilaterale... şi nicio decizie

Sentimentul de inutilitate al summitului informal a culminat atunci când ţara gazdă, Spania, a anulat în ultimul moment o conferinţă de presă planificată, punctul culminant al summitului pentru aproximativ 700 de jurnalişti. Conferinţa ar fi trebuit să includă declaraţii şi să marcheze în mod oficial transferul preşedinţiei Comunităţii Politice Europene de la Spania către Regatul Unit.

Lipsa de entuziasm a liderilor de la summit a fost evidentă încă de la începutul zilei, când mulţi dintre invitaţi nu s-au deranjat să se oprească şi să împărtăşească câteva gânduri cu masa de jurnalişti care îi aşteptau, mai scrie POLITICO. Premierul italian Giorgia Meloni a trecut pe lângă ei vorbind la telefonul mobil. Nici cancelarul german Olaf Scholz şi nici premierul Rishi Sunak din Marea Britanie nu au vorbit cu presa. Emmanuel Macron - a cărui idee a fost de a crea Comunitatea Politică Europeană - nu a avut nimic de spus la intrarea în reuniune.

În timpul unei conferinţe de presă, aproape de finalul zilei, preşedintele francez a descris în mod curajos evenimentele de peste zi. Pe lângă consolidarea cooperării pentru combaterea criminalităţii cibernetice între cei 47 de membri ai CPE, el a prezentat discuţiile despre Armenia, care au avut loc în absenţa unui actor principal, Azerbaidjanul - ca dovadă a utilităţii reuniunii.

Întrebat despre faptul că SUA a blocat ajutorul pentru Ucraina, preşedintele francez a spus că sprijinul de miliarde de dolari din partea SUA este o "completare minunată" a contribuţiei UE, dar a avertizat că "nu poate înlocui mobilizarea europeană". Dar preşedintele francez, care a fost la originea ideii iniţiale a CPE, a răspuns la mai puţine întrebări din partea jurnaliştilor decât de obicei înainte de a se alătura celorlalţi lideri pentru un tur de seară în Alhambra.

O piaţă unde liderii pot să facă afaceri

Preşedinţia spaniolă a refuzat să explice de ce a fost anulată conferinţa de presă principală. Potrivit unui diplomat UE, deşi nu au existat "probleme fundamentale",  nu a fost nevoie de declaraţii de presă. "Este o mini-ONU, este o piaţă unde liderii pot să facă afaceri", a declarat diplomatul, sub protecţia anonimatului.

Când Macron a lansat CPE, în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei în mai 2022, ambiţiile sale nobile erau de a crea "un nou spaţiu de cooperare" şi de a contribui la pace şi securitate, nu de a fi un simplu Davos pentru lideri, reaminteşte POLITICO.

Deşi s-au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte rezolvarea conflictelor, discuţiile s-au concentrat asupra migraţiei, un subiect fierbinte pentru Rishi Sunak din Marea Britanie, a cărui ţară, după Brexit, are puţine oportunităţi de a discuta această problemă cu ţările europene.

Un eveniment paralel între Sunak, Meloni şi prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a dus la promisiuni de a spori cooperarea în ceea ce priveşte schimbul de informaţii şi operaţiunile de combatere a traficului de persoane în ţările de tranzit şi de plecare, potrivit lui Macron.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Dezordine la summitul din Granada. 49 de lideri euopeni, 700 de jurnalişti, zeci de întâlniri bilaterale şi nicio decizie. Analiză POLITICO