Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns Regele Charles în Maramureş. Povestea fascinantă a primei vizite la Breb, spusă de Ileana Bozai: "Nu ştia nici gazda stânii cine a venit"

Tradiţiile şi peisajele din Maramureş sunt amintiri nepreţuite pentru pentru Regele Charles al Marii Britanii. Suveranul are două proprietăţi acolo şi o relaţie de suflet cu localnicii. De aceea, o maramureşeancă a fost ambasadoarea neoficială a României la încororanarea monarhului şi îşi spune acum povestea fascinantă. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.01.2024, 21:40

Vezi și
  • Reporter: Regele a aflat că aţi fost la încoronarea lui?
  • Ileana Bozai: Da, regele a aflat. Pentru că nimic nu-i întâmplător. Regele a fost foarte impresionat pentru că noi am mers atâta drum îmbrăcaţi în costum naţional.

Impresionat, regele Charles a invitat-o pe Ileana Bozai şi soţul ei la Viscri, la prima vizită pe care monarhul a făcut-o în România după încoronare.

Cum a ajuns Regele Charles în Maramureş

Ileana Bozai este o cunoştinţă mai veche a regelui Charles... de aproape 20 de ani se ştiu. 

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Cum a ajuns el aici în Breb, ştiţi cumva?
  • Ileana Bozai: Un scriitor englez, pe nume Wiliam Blacker, a venit cu mulţi ani înainte pentru o lună sau două să viziteze satul nostru. 

Wiliam a fost cel care l-a invitat pe Charles în Maramureş, în primăvara lui 2004. Bărbatul, un apropiat al Regelui Charles, pe atunci prinţ, s-a îndrăgostit atât de mult de loc încât a rămas acolo 12 ani. S-a căsătorit cu o româncă şi are un fiu cu ea, pe care l-a botezat chiar Regele Angliei. 

"Atras de căldura oamenilor de aici, dar şi de autenticitatea locului, în urmă cu 20 de ani Regele Charles a vizitat satul Breb şi a luat prânzul într-una dintre aceste două case, restaurate de o fundaţie pe care o patrona la vremea respectivă. Atunci, în orice direcţie mergeai de-a lungul uliţelor înguste, întâlneai doar case din lemn, construite în stil maramureşean", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Vizita lui Charles la Breb nu a fost însă pregătită sau anunţată. Viitorul rege a ajuns în toiul unei sărbători locale. Maramureşeanca a fost singura care l-a recunoscut pe Charles. "Nu ştia nici gazda stânii cine a venit. Era cu un grup de bărbaţi, venea încet pe jos prin pădure. Era îmbrăcat modest, cu o bluză din bumbac, lejer. Soţul meu a stat şi a servit un pahar de horincă, de afinată, cu el la masă", povesteşte Ileana Bozai.

Şi atunci, dar şi mai târziu, regele le-a cerut localnicilor din Breb să nu lase să piară tradiţiile şi meşteşugurile din Maramureş. Ion Tiran este printre puţinii meşteri care încă mai cioplesc porţi tradiţionale maramureşene. La intrarea în Breb vezi una dintre operele sale.

"Nu încercăm să facem alte lucruri decât au făcut înaintaşii noştri fiincă cele mai frumoase sunt şi vor rămâne porţile vechi, bisericile vechi", spune Ion Tiran, meşter popular.

Anual, la Breb ajung mii de turişti, iar localnicii speră ca oaspetele special, care în urmă cu două decenii le-a făcut satul celebru, să mai ajungă acolo măcar o dată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Cum a ajuns Regele Charles în Maramureş. Povestea fascinantă a primei vizite la Breb, spusă de Ileana Bozai: "Nu ştia nici gazda stânii cine a venit"