Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum au ajuns cei 250 de lilieci în secția de cardiologie de la Sf. Spiridon. Rafila: Unul mai poate să intre din greşeală, dar 200 înseamnă că locuiau acolo

Film de groază la spitalul judeţean Iaşi! Sute de lilieci au invadat clinica unde sunt trataţi bolnavii de inimă. Mamiferele care pot transmite virusuri periculoase au fost alungate după o operaţiune specială.

de Clara Mihociu

la 04.09.2024 , 20:37

Pompierii au făcut echipă cu un biolog pentru a captura liliecii - au numărat 250. Mamiferele zburătoare au intrat aseară în clinica de cardiologie pe un geam deschis care nu avea plasă de protecţie. Asistentele au sunat imediat la 112.

“În cazul în care punem mâna pe liliac, riscăm să ne muşte. Ca orice animal sălbatic se apără, de aceea este indicat să nu punem mâna pe el sau dacă îl manipulăm, să-l manipulăm cu mănuşi, un prosop, o cârpă să-l punem pe pervaz şi să-l eliberăm”, explică biologul Viorel Pocora.

"Nu au pătruns în zona saloanelor pacienţilor şi nu au afectat activitatea medicală. A fost mutată intrarea în clinica de cardiologie să se poată face toate internările de zi, toate consulturile şi toate internările de urgenţă", spune Diana Cimpoeşu, medic șef UPU-SMURD la Spitalul Clinic Județean De Urgență Sf. Spiridon.

Vezi și

Liliecii au fost eliberați în pădure

Pe acelaşi subiect

Liliecii capturaţi de la Cardiologie au fost eliberaţi în pădure, nu înainte să atragă atenţia ministrului Sănătăţii. "Unul mai poate să intre din greşeală, dar 200 înseamnă că locuiau acolo. O să mă interesez", a declarat Rafila

Zburătoarele din spital sunt din specia liliac de amurg, care trăieşte în zona oraşelor. În iarnă, alţi 12 lilieci au fost scoși din sala de operații de pe secția de oftalmologie a aceluiași spital. Atunci aceștia intraseră printr-o fisură rămasă în urma montării unui aparat de aer condiționat și stăteau ascunși în tavanul fals din blocului operator.

Deşi în jurul lor se vehiculează multe mituri - că sug sângele sau se înfăşoară în părul oamenilor, biologii spun că sălbăticiunile nu sunt agresive dacă sunt lăsate în pace. Transmit, însă, rabie - virusul turbării. Dacă te muşcă un liliac, trebuie să cureţi repede rana cu apă, săpun şi să mergi la spital ca să te vaccinezi.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Cum au ajuns cei 250 de lilieci în secția de cardiologie de la Sf. Spiridon. Rafila: Unul mai poate să intre din greşeală, dar 200 înseamnă că locuiau acolo