Antena Meniu Search
x

Video Cum explică specialiștii fenomenul care a lăsat dezastru în Bihor. În România au fost în jur de 100 de tornade în ultimii 15 ani

Parcă a fost sfârşitul lumii într-un sat din Bihor. O tornadă a lovit cu furie şi a lăsat zeci de familii sub cerul liber. Vârtejul a luat pe sus grajduri şi copaci şi a transformat ţiglele caselor în proiectile. Fenomenele extreme răvăşesc tot mai des România. Specialiştii ridică din umeri si spun că tornadele nu sunt caracteristice zonei noastre şi nici nu ne pot avertiza unde vor lovi.

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 19:19

Vezi și

"O secundă. Praf şi pulbere"

"Efectiv a fost tornadă, asta se vede doar în filmele americane"

Tornada a lăsat dezastru în urmă

Părea că cerul se prăbuşeşte pe pământ. Nori ca plumbul s-au abătut în jurul orei 18 peste satul Nojorid, din Bihor. Într-o clipă, vântul turbat a pus la pământ grajduri, a smuls garduri, a ras copaci şi a spulberat acoperişuri. Fânare şi coteţe au fost ridicate în aer şi aruncate în alte curţi.

Bătrână: Mi-am băgat puii în coţet şi m-am băgat în casă şi n-am mai văzut nimic, că pe geamuri aşa a venit un fum şi o ploaie, cum ar turna cineva cu găleata, n-am cutezat să ieşim din casă. Coteţul cu găini, peste gard a venit la noi. Cu găini cu tot. Şi nouă grajdul ni l-a dus.

Localnic: În cinci secunde a făcut praf. Coşarul de porumb, coteţul, casa, tot.

Ţiglele de pe case au zburat ca nişte săgeţi în toate părţile. Un bărbat a fost lovit de o ţiglă, dar a scăpat cu viaţă.

Localnic: S-a făcut un vârtej şi de la acoperişul ăla o scândură sau o grindă de trei metri, până după casa cu etaj, a băgat-o la cineva în terasă.

Localnic: La mine, plăcile de pe saivan, le-a luat şi le-a trimis pe altă stradă. Ţiglele de la dânsul dacă ieşeam afară, mă omorau pe mine.

Gheorghe Crainic, inginer primărie: Afectate grav aici mai sunt vreo 20 de case. Asta a fost afectată sută la sută, este mişcat şi acoperişul.

Tornada a apărut după ce masa de aer cald, aflată în zona localităţii Nojorid, s-a ciocnit violent cu o masă de aer rece venită dinspre Ungaria. La sol, s-a format un vârtej, iar în interiorul lui, viteza vântului a depăşit 90 de kilometri pe oră. În timpul formării supercelulei, judeţele Bihor şi Sălaj au fost sub cod portocaliu aseară. În Sălaj, oamenii au primit mesaje prin Ro-Alert să stea în casă.

În Timişoara, copertina unui fast-food nu a rezistat vântului care s-a pornit brusc şi a lovit un client.

În ultimii ani, astfel de fenomene au devenit fenomene obişnuite în România. În 2019, în Călăraşi, o tornadă a răsturnat pe câmp un autocar plin cu pasageri şi a făcut prăpăd în Dragalina, o localitate apropiată. Tornade spectaculoase au fost observate şi în Făcăeni Ialomiţa, dar şi în judeţul Tulcea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Cum explică specialiștii fenomenul care a lăsat dezastru în Bihor. În România au fost în jur de 100 de tornade în ultimii 15 ani