Video Cum le vorbim copiilor despre război. Psiholog: "Părintele este cea mai de încredere sursă"
Pentru părinții ucraineni nu este o misiune ușoară să le explice celor mici despre ce se întâmplă în ţara lor şi de ce au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele. În aceeaşi măsură, şi noi ar trebui să vorbim deschis cu copiii noştri. Bombardaţi de ştiri false luate de pe social media sau simple zvonuri catastrofice, cei mici sunt cuprinşi de anxietate. În timp ce mulţi părinţi consideră că e mai bine să ţină copiii departe de orice informaţie care ar putea avea un impact negativ asupra lor, specialiştii ne recomandă să le spunem adevărul, dar pe un limbaj adaptat vârstei copilului.
Ela Prodan, reporter Observator: Mami, tu stii ca Rusia vrea sa omoare Romania? Asta este intrebarea pe care mi-a pus-o fetita mea de doar 7 ani. E adevarat ca eu nu am vorbit nimic cu ea despre acest subiect si cred ca nu am procedat tocmai corect. Doamna psiholog Mihaela Dinu ne va spune exact cum ar trebui sa abordam aceste teme sensibile cu copiii nostri si ca cel mai probabil e bine sa nu lasam lucrurile sa fie auzite din alte surse.
Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: Exact. Parintele este cea mai de incredere sursa pe care o poate avea copilul si, in acelsai timp, un mesaj de la el poate sa vina cu multa siguranta, empatie si caldura. Fiecare are perceptia lui, fiecare vine cu un bagaj de cunostiinte, afla de la altii si altii, de aceea este important ca parintii sa prezinte o situatie dificila. În ultima vreme, au fost foarte multe imagini cu copii, cu mame, pe care le-a vazut voluntar sau involuntar. Si copilul da propria lui interpretare. De asta are nevoie de un mesaj clar, concret, real, si in acelasi timp adaptat cat sa il protejez. Copilul are nevoie de toate acestea ca sa nu dea diferite interpretari, catastrofice uneori.
Psiholog: Să nu folosim cuvântul război, ci conflict
Ela Prodan, reporter Observator: Eu, ca parinte, ce ar trebui sa fac in primul rand, cum ar trebui sa abordez aceasta problema?
- Rusia vrea să naționalizeze companiile străine care au plecat din țară
- "Mamă, sunt în viaţă!". Reacţia unei mame din Ucraina, după ce află că fiul ei trăieşte
- Ce este legea offshore. Florin Cîţu: Toate partidele din coaliţie susţin aprobarea ei cât mai rapidă
- "Paradoxul somnului perfect". Obiceiul prost din timpul nopţii care poate duce la insomnie sau boli cardiovasculare
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: Sa definiti notiunea a ceea ce se intampla, sa folosim cuvintele foarte bine ales, sa nu folosim razboi, ci conflict, sa il invatam in acealasi timp ce inseamna ajutorul, ce inseamna empatia. Poate ca luam o harta sau un glob pamantesc si le aratam cum sunt popoarele, ce ne desparte, ce ne diferentiaza ca si popor. Ce inseamna cultura unui popor. De ce unii incearca sa se apere cand sunt atacati?
Ela Prodan, reporter Observator: Presupun ca trebuie sa fim atenti cand ne spunem punctul nostru de vedere. Este al nostru si nu trebuie sa ii influntam si pe ei.
Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: Da, trebuie sa ramanem cat mai neutri. Chiar daca avem opiniile noastre de adulti, nu le putem transmite asta copiilor. Pentru ca pot sa il dezechilibrez din punct de vedere emotional.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰