Video Cum ne protejăm animalele de petarde. Spaima provocată de zgomotul puternic le poate ucide
Sărbătorile de iarnă sunt un motiv de bucurie pentru noi toţi, dar pentru animale, reprezintă o perioadă plină de stres și pericole. Artificiile și petardele devin un coșmar pentru câini, pisici, dar şi pentru alte necuvântătoare, provocând reacții extreme, de la panică până la probleme grave de sănătate şi chiar decesul. Începând cu 1 decembrie, în cabinetele veterinare este agitaţie mare. Este perioada în care numărul animalelor speriate sau chiar pierdute din cauza petardelor creşte cu până la 40%.
Este sunetul care terifiază orice animal de companie, în perioada sărbătorilor. De la câini și pisici, până la păsări, toate necuvântătoarele trec prin momente de panică la fiecare petardă aruncată.
Cum ferim animalele de petarde
"Vin tremurând, cu leşin, speriaţi, cu vomă din cauza stresului. Vin că nu mai vor să iasă afară pur şi simplu. Este groaznic. Deja ne aşteptam la tot felul de animale găsite, pierdute, lovite de maşină", spune Ioana Dalea, medic veterinar.
Reacțiile animalelor la pocnitori sunt dintre cele mai diverse. Unii caută să se ascundă şi să se depărteze de zgomot, alţii caută atenția stăpânului. "Normal că se sperie şi el de petarde, normal că ar trebui să avem un pic de grijă de ei. Trebuie să îi ferim", spune un bărbat.
- Din joacă, la spital. Trei copii, la un pas de tragedie după ce mai multe pocnitori le-au explodat în faţă, în...
- Doi tineri din Suceava, prinşi de jandarmi cu peste 1.600 de petarde şi artificii asupra lor
- Experiment. Cât de uşor pot cumpăra tinerii pocnitori direct la colţ de stradă. "Ştii cum vine? Kinder Surprise"
- O nouă şansă pentru un căprior lovit şi abandonat pe şosea. Helga, o şoferiţă cu inima de aur, l-a salvat de...
- Ministrul Mediului: Toţi urşii periculoşi trebuie împuşcaţi
"După el s-au aruncat petarde în scara blocului. Şi-a pierdut cunoştinţa câteva minute. Este doar speriat, dar va rămâne pentru tot restul vieţii cu fobie de pocnitori", povesteşte stăpânul unui animăluţ.
Pentru a preveni astfel de situaţii, este esențial ca proprietarii de animale să ia măsuri preventive. "Începem cu muzică pentru animăluţe, de relaxare, schimbăm linia melodică, intensitatea, volumul. Deja mă gândesc în timp să utilizez diferite zgomote care imită nu neaparat petardele, ci diferite frecvenţe, ambulanţă, elicopter", a declarat Liviu Ionescu, profesor de Etologie.
Cu un auz de până la 40 de ori mai sensibil decât al oamenilor, animalele de companie pot chiar să moară din cauza zgomotelor puternice. "Imaginaţi-vă că mergeţi cu copilul pe stradă, seara, şi auziţi în spatele vostru brusc o petardă. Cum vă simţiţi, inima adrenalina să pulseze în noi. Ei, un câine e la puterea o mie faţă de ce simţitm noi, oamenii", spune Dacian Ilieș, instructor canin.
Iar trauma nu se vindecă uşor. De aceea animalul ar trebui pregătit înainte. "Aruncăm o petardă să vedem cum reacţionează câinele, petarde de mic impact fonic, timp în care recompensăm câinele cu mâncare de exemplu, alţii jucării", adaugă Dacian Ilieș, instructor canin.
O atenţie sporită trebuie să acordăm animalelor care au afecţiuni cardiace, respiratorii sau locomotorii. Ele sunt cele mai expuse riscului. Conform statisticilor, în noaptea de 31 decembrie numărul animalelor pierdute crește cu 40%.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰