Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Secole de glorie, distruse în 20 de ani. Băile Herculane, în paragină: cum a ajuns să arate "cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa"

Ca să aduci în paragină "cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa", cum alinta împăratul austriac Franz Ioszef Băile Herculane, a fost nevoie doar de mult dezinteres, incompetență și nepăsare. Timpul a făcut restul, măcinând strălucirea unui loc unic. În Băile Herculane, zeci de bijuterii arhitecturale sunt lăsate cu bună-știință să piară. Iar responsabilii de soarta stațiunii tac mâlc şi sunt de negăsit.

de Cristina Oprea

la 03.10.2022 , 11:17

Vila Elisabeta, Băile Herculane. Monument istoric din secolul al 19 lea, fostă reședință a împărătesei Sissi. Nu vezi cultura, însă, de paragină. Ministerul Culturii a alocat, în octombrie 2020, peste două milioane şi jumătate de lei ca autorităţile locale să înceapă reabilitarea imobilului. "După ce au cheltuit vreo 340.000 lei, Unitatea de Management a Proiectului a primit o scrisoare din partea Primăriei care spunea că obiectivul propus nu mai este realizabil. Să-ţi dai seama, după doi ani, că nu poţi să nu cheltuieşti acest avans eu cred că este incompetenţă", a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

Autorităţile pasează responsabilitatea

Mergem, aşadar, la Primărie. E joi, 15 septembrie, ora 14. Lăsăm numărul de telefon, dar ştim că nu ne va suna nimeni. O luăm la pas prin urbe, spre faimoasele izvoare. Găsim unul nu departe de primărie. De pe un afiş aflăm că a fost modernizat cu bani... din sponsorizări. Atât de bine a fost reabilitat că nu funcţionează, nu curge nici măcar o picătură de apă. Iar aici, ce observăm? Plecăm pe trei trasee montane. Şi mai găsim un detaliu. Nici măcar acele lucrări pentru care nu e nevoie de bugete nu se fac în Herculane. Scările care fac accesul către trasee sunt pline de bălării, mizerie şi câţiva paşi mai în faţă găsim o toaletă publică. Fix două săptămâni mai târziu, plănuim următoarea vizită la Herculane. Încercăm să ne asigurăm că măcar de data asta vom avea cu cine vorbi la primărie. Sunăm puţin după ora 15.

Vezi și
  • Secretariat Primărie: Primăria Băile Herculane, bună ziua!
  • Reporter: Bună ziua! Mă numesc Cristina Oprea.
  • Secretariat Primărie: Da, domnul primar nu mai este, momentan, la birou, tocmai a plecat.
  • Reporter: Am înţeles. Puteţi să îl anunţaţi, vă rog frumos, că noi o să ajungem mâine în Băile Herculane şi este important să stăm de vorbă cu dumnealui? L-am căutat şi săptămâna trecută.
Pe acelaşi subiect

A doua zi, ajungem la primărie la ora 12.30. "Nu este domnul primar. L-am anunţat ieri că aţi sunat, are numărul dumneavoastră", ni se spune de la secretariat. "Cine este proprietar de monument istoric, şi îi pasă, are obligaţia de a-l reface. Ministerul Culturii poate doar să susţină financiar acest lucru. Obligaţia de a face este a proprietarului, în acest caz Primăria Herculane", a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii. Rămânem în stațiune măcar până la încheierea programului de lucru. Să nu cumva să ne sune primarul şi să nu onorăm întâlnirea. Revenim la Vila Elisabeta.

Practic în acest loc se vede cel mai bine degradarea care a cuprins Vila Sisi. Infiltraţia nu este doar la exterior, chiar dacă nu putem să intrăm, ne dăm seama ce este înăuntru dacă ne apropiem. Miroase puternic a mucegai. Nici pericolele care îi pasc pe turiști nu îi mișcă pe cei responsabili. Vizavi de Vila Sisi găsim un alt monument de tristețe. Hotelul Decebal, fostul Franz Ioszef, hotel care i-a găzduit, printre alţii, şi pe regele Carol I şi regina Carmen Sylva. Un panou ne informează că suntem în faţa unui șantier în lucru.

Acoperişul e nou, câteva lucrări de tâmplărie se văd cu ochiul liber. În rest, şantierul e abandonat iar investitorul, care se laudă pe propriul site cu hotelurile de lux și resorturile termale pe care le deține în toată țara, e de negăsit. Ne luăm după doi turişti care se îndreaptă spre Cerna în halate de baie şi descoperim... apele termale care au făcut celebră staţiunea Herculane. La capătul potecii care şerpuieşte printre mizerii, turiştii şi-au amenajat singuri... loc de tratament. Nu e mare lucru, dar măcar e gratis. Aici apa e caldă, dar bulboaca în care cei doi teleormăneni îşi alină durerile de spate pare genul de loc în care vii să te tratezi de o boală şi pleci cu altele. Ne vom întoarce la Herculane şi vom continua să batem la uşa autorităţilor responsabile până când vom reuşi să aflăm răspunsul la o întrebare simplă: de ce?

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Secole de glorie, distruse în 20 de ani. Băile Herculane, în paragină: cum a ajuns să arate "cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa"