Antena Meniu Search
x

SE ÎNTÂMPLĂ AZI: Cum răspunde România unui ATAC CIBERNETIC! Sunt implicate zeci de companii şi instituţii publice

Serviciul Român de Informaţii organizează, în premieră, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO, un exerciţiu naţional de securitate cibernetică. Peste 60 de instituţii din sectoarele public şi privat vor participa, în perioada 15-17 mai, la acest exerciţiu. 

Serviciul Român de Informaţii organizează, în premieră, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO, un exerciţiu naţional de securitate cibernetică. Peste 60 de instituţii din sectoarele public şi privat vor participa, în perioada 15-17 mai, la acest exerciţiu. 

Este un exerciţiu naţional live de securitate cibernetică, care urmăreşte conştientizarea nivelului de pregătire a instituţiilor statului în cazul unui eveniment ce poate afecta spaţiul cibernetic la nivel naţional, precizează SRI. 60 de instituţii din sectorul public şi privat îşi vor testa şi antrena modalităţile de răspuns la incidente cibernetice. Exerciţiul are ca obiectiv şi consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu. 

„CyDEx17 se va desfăşura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu de specialiştii centrului, şi are ca obiective exersarea şi evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la nivel operaţional, tactic şi strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum şi optimizarea procesului de cooperare între instituţii în vederea identificării şi limitării impactului unor incidente de acest tip”, informează Serviciul Român de Informaţii, într-un comunicat. 

Potrivit SRI, exercițiul va contribui "la conștientizarea nivelului de pregătire al entităților implicate, în situația unui eveniment ce va afecta spațiul cibernetic la nivel național, precum și la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu".

La eveniment vor participa peste 60 de instituții din sectoarele public și privat, care "își vor testa și antrena modalități de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare".

CyDEx17 va permite alinierea la prevederile Strategiei de securitate cibernetică a României, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice cu responsabilități în domeniul securității cibernetice, verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituțiile publice și mediul privat în domeniul securității cibernetice, dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/ atacuri cibernetice.

"În conformitate cu competențele SRI în domeniul securității naționale, Centrul Național Cyberint acționează pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale a României din perspectiva securității cibernetice. Principala sa misiune constă în identificarea și furnizarea, către beneficiarii legali, de date și informații necesare prevenirii, limitării și/ sau stopării consecințelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informației și comunicații care reprezintă infrastructuri critice", se mai arată în comunicatul SRI.

Avertisment Europol

Atacul cibernetic masiv declanşat vineri la nivel mondial a făcut '200.000 de victime, în special companii, în cel puţin 150 de ţări', a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright.

'Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac', a subliniat şeful Europol, oficiul european de poliţie.

El a mai spus că cel mai probabil numărul victimelor va creşte, când 'oamenii se vor întoarce luni la muncă şi îşi vor deschide calculatorul'.

Anchetatori şi experţi informatici internaţionali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic, ce ar putea lovi din nou în zilele următoare.

Atacul, declanşat vineri, a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Atacul este 'de un nivel fără precedent' şi 'va necesita o anchetă internaţională complexă pentru a-i identifica pe vinovaţi', a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalităţii Cibernetice pentru a ajuta la anchetă şi că aceasta va juca 'un rol important'.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » SE ÎNTÂMPLĂ AZI: Cum răspunde România unui ATAC CIBERNETIC! Sunt implicate zeci de companii şi instituţii publice