Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prima zi de şcoală la sate în 2024: elevi de la 6 la 10 ani învaţă simultan în clasă, cu aceeşi învăţătoare. Unii încă mai au toaleta în curte

Clopoţelul a sunat astăzi pentru prima oară în acest an şi pentru elevii din mediul rural. În multe sate însă, din cauza numărului mic de elevi, mai multe clase învaţă la grămadă, într-o singură clasă. Sunt elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a patra, iar dascălii împart ora în patru. E provocare mare de ambele părţi, dar învăţătorii spun că învăţământul simultan are mai multe avantaje decât minusuri. 

de Diana Speretoiu

la 09.09.2024 , 13:48

12 elevi, cu vârste între 6 şi 10 ani, de la clasa pregătitoare până la clasa a patra, învaţă simultan în şcoala din satul Văcarea, la doi paşi de Târgu Jiu. În clasa luminoasă şi cochetă, copiilor nu le lipseşte nimic şi pot învăţa aproape de casă.

Învăţământul simultan: avantaje şi dezavantaje

Doamna Lavinia împarte ora în patru de mai bine de zece ani. De la catedră, e o mare provocare. "Timpul alocat fiecărui elev e mai mare. E, de asemenea, destul de dificil să predai patru discipline într-o singură oră de curs, dar experienţa ne-a învăţat şi lucrul acesta, iar elevii nu au de suferit", spune Lavinia Cernătoiu, învăţătoare.

Vezi și

În total, la nivel naţional, aproximativ 100.000 de elevi învaţă simultan. Cei mai mulţi, 80.000, sunt din clasele primare. "Cel mai mare plus al învăţământului simultan este socializarea, este dezvoltarea unor comportamente de a sprijini şi ajuta pe cei mai mici sau de a colabora între copii cu vârste diferite", crede Lavinia Cernătoiu, învăţătoare.

Pe acelaşi subiect

La nivelul judeţului Gorj, aproximativ 3.000 de şcolari învaţă simultan. Toţi sunt din mediul rural.

Unii au şcoli cu toaleta în curte

Învăţământul simultan este baza şi în şcolile de la satele din judeţul Iaşi. La această şcoală învaţă împreună copiii între 6 din 10 ani din trei localităţi. Din păcate însă, cei 317 de elevi care vin la această unitate de învăţământ sunt nevoiţi să meargă la toaletă în curte. Şcoala este una din cele 15 din judeţul Iaşi care se află încă în această situaţie dificilă. 

În urmă cu cinci ani, la această şcoală a murit un copil, după ce a căzut în fosa septică şi s-a înecat. Astăzi, tatăl micuţului decedat şi-a dus la şcoală ceilalţi patru copii ai săi. Este însă dezamăgit că nu s-a schimbat nimic: "WC-ul tot acolo".

Este ultimul an în care elevii de aici vor învăţa în aceste condiţii. O nouă şcoală va fi construită în comună, cu toaletă în şcoală şi fără învăţământ simultan. În prezent, la nivel naţional, 70 de şcoli încă funcţionează cu toaletele neconforme.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Educaţie » Prima zi de şcoală la sate în 2024: elevi de la 6 la 10 ani învaţă simultan în clasă, cu aceeşi învăţătoare. Unii încă mai au toaleta în curte