Antena Meniu Search
x

Video Cum va arăta cea mai scumpă autostradă din istoria României. Va traversa Carpații și ar trebui să fie gata în 2027

În ţara în care autostrăzile doar se anunţă, nu se şi termină, avem încă o promisiune. Peste cinci ani am putea scăpa de infernul de pe Valea Oltului şi am putea avea o autostradă care va traversa Carpaţii. Azi a fost semnat contractul pentru segmentul cheie al autostrăzii Sibiu-Pitești, cel mai scump din ultimii 30 de ani în România. Specialiştii în infrastructură spun însă că termenul de cinci ani este complet nerealist. 

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 20:06

Vezi și

O semnătură de 6 miliarde de lei. Cea mai scumpă din istoria Companiei de Autostrăzi. În contract scrie că peste cinci ani vom merge pe Valea Oltului cu 130 de km/h.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Sper că traversarea Carpaţilor cu autostradă, prima, să nu fie un vis foarte foarte îndepărtat. 

Cornetu – Tigveni era ultimul tronson fără constructor desemnat. Are o lungime de 37,4 km şi ocoleşte Râmnicu Vâlcea. Va avea un tunel lung de 1.700 de metri, cu două galerii independente, fiecare cu două benzi de circulaţie şi o lăţime de 8,5 metri. De-a lungul traseului vor fi 95 de poduri și pasaje şi două noduri rutiere. La Călinești va fi realizat și un ecoduct de 220 de metri pentru a permite trecerea animalelor sălbatice pe deasupra autostrăzii.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Odată cu semnarea acestui contract pe lotul 3 Sibiu-Piteşti, toate cele 5 secţiuni ale autostrăzii Sibiu-Piteşti au desemnat câştigători. Una dintre ele, secţiunea 1: de la Sibiu la Boiţa, ne aşteptăm la ca la finalul acestui an să poată fi dată în circulaţie. 

Pe acelaşi subiect

Sibiu – Boița are 14,15 km și are ca termen contractual anul viitor. Secțiunea 2, Boița – Cornetu va avea 31,33 km, este în faza de proiectare şi ar trebui să fie gata în 2027. Tot peste cinci ani ar trebui să fie tăiată panglica atât la tronsonul semnat astăzi, Cornetul - Tigveni, cât şi la Secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș, de 9,86 km. Cu doi ani mai devreme ar trebui finalizată secţiunea Curtea de Argeș – Pitești, în lungime de 30,35 km.

Peste cinci ani ar trebui să fie gata întreaga autostradă care va traversa Carpaţii. Un termen nerealist, cred specialiştii în infrastructură.

Ionuţ Ciurea, Pro Infrastructură: Dacă o să fie dat în folosinţă în şapte ani, eu mă îmbăt, dau petrecere şi îl invit şi pe Cuc, şi pe Grindeanu. Termenul ăsta, de obicei, este extins. Pentru că vreme, pentru că blocaje birocratice nerezolvate la timp, pentru că probleme tehnice în teren, cu modificare de soluţii faţă de studiul de fezabilitate şi faţă de ofertare.

Specialiştii în infrastructură îi reproşează statului că proiectul a fost pregătit prost, iar studiile de fezabilitate sunt insuficiente.

Ionuţ Ciurea, Pro Infrastructură: Trebuie să fii uşor idiot să crezi că tu nu o sa ai nicio problemă tehnică, când tu ai pregătit studiul de fezabilitate fără foraje geotehnice insuficiente şi pe alocuri inexistente.

Lotul 3 va fi construit de italienii de la Webuilt şi compania Tancrad din Galaţi. Italienii de la WeBuild construiesc și secțiunea 5. De loturile 1 și 4 se ocupă austriecii de la Porr, în vreme ce secțiunea 2 a fost câștigată de turcii de la Mapa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cum va arăta cea mai scumpă autostradă din istoria României. Va traversa Carpații și ar trebui să fie gata în 2027