Antena Meniu Search
x

Video Cum vor fi schimbate regulile pentru înmormântările decedaților de COVID-19. Vlad Voiculescu, pus în încurcătură de un ordin al Ministerului pe care îl conduce

Gafa incredibilă a Ministrului Sănătății. A făcut declaratii care au dovedit că habar n-avea că victimele coronavirusului au fost îngropate fără haine, în saci, timp de un an de zile, pentru că aşa spune un ordin al Ministerului pe care îl conduce. După lungi insistențe din partea familiilor decedaţilor şi preoţilor, slujbele se vor putea oficia aşa cum cer obiceiurile.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 09.04.2021, 18:12

Vezi și
  • Vlad Voiculescu nu a știut că în ordinul Ministerului Sănătății este scris faptul că morții de Covid se înmormântează fără haine.

Timp de aproape o lună de zile, reprezentanții cultelor religioase au insistat să discute cu ministrul Sănătății. Astăzi, în sfârșit, ușa li s-a deschis. Când a fost pus să dea lămuriri despre cea mai controversată prevedere a unui ordin de exact acum un an, Vlad Voiculescu a dat din colţ în colţ.

Vlad Voiculescu ministrul Sănătăţii: ”Cine este vinovat pentru că oamenii au fost înmormântaţi fără haine? Cei care nu au respectat legea. Cine? Cei care nu i-au îmbrăcat pe oameni”.

Adică firmele de pompe funebre, spune ministrul.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”A fost invocat un ordin de ministru, un protocol. Iertaţi-mă, dacă cineva invocă o minciună, trebuie să demonstreze altceva? Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcaţi. Vă rog să citiţi ordinul de ministru, nu era specificat lucrul acesta”.

Zis și făcut.

Un jurnalist citește din ordinul de ministru: ”Aceste cadavre se igienizează dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă înainte de-a fi introduse în sac. Deci practic aţi fost informat greşit”.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”Bun, o să verific lucrul acesta”.

Deşi nu mai era nevoie de verificare, ministrului Sănătăţii i-au luat câteva ore să admită că a gafat. Ca în multe alte comunicări, pe Facebook: "Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 "se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac."

Vlad Voiculescu, acuzat că nu a evaluat documentele în vigoare, când a preluat portofoliul Sănătății 

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că Vlad Voiculescu n-are, de fapt, nicio scuză. Trebuia să știe precis ce scrie în ordinul despre care se discutase de un an.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății: ”Acel ordin există, poate fi consultat. Dar susţine că nu a scris acel ordin, prin urmare nu ştie care-i conţinutul acelui ordin de ministru. Orice demnitar care ajunge într-o funcţie, evaluează orice documente care în acel moment sunt în vigoare”.

Noile reguli privind înmormântarea decedaților Covid-19 vor intra în vigoare cel târziu luni

Discuția de astăzi a dus în sfârşit la măsurile solicitate de fețele bisericești în cazul persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului.

Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti: ”Celebrările liturgice nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distantare. In limita participarii la adunarile publice pot sa fie 100, 200, 300”.

Sicriul va fi - ca până acum - închis și sigilat.

Ionut Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal: ”Sintagma care exista de un an care spunea ”in cel mai scurt timp” era interpretata destul de discretionar de cei care aplicau aceste măsuri. Nu știu daca de cei de la pompe funebre, dar când preotul venea și familia deja defunctul era asezat în groapa, ceva pământ deasupra și niște substante dezinfectante.

O situație care s-ar fi putut evita, dacă măsurile ar fi fost luate mai devreme, spun oamenii.

Noile reguli vor intra în vigoare cel târziu luni, după publicarea în Monitorul Oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Evenimente » Cum vor fi schimbate regulile pentru înmormântările decedaților de COVID-19. Vlad Voiculescu, pus în încurcătură de un ordin al Ministerului pe care îl conduce