Video

Cum vor fi schimbate regulile pentru înmormântările decedaților de COVID-19. Vlad Voiculescu, pus în încurcătură de un ordin al Ministerului pe care îl conduce

De Adrian Lupușor.
Publicat: 08.04.2021, 20:00.
Actualizat: 09.04.2021, 18:12

Gafa incredibilă a Ministrului Sănătății. A făcut declaratii care au dovedit că habar n-avea că victimele coronavirusului au fost îngropate fără haine, în saci, timp de un an de zile, pentru că aşa spune un ordin al Ministerului pe care îl conduce. După lungi insistențe din partea familiilor decedaţilor şi preoţilor, slujbele se vor putea oficia aşa cum cer obiceiurile.

Timp de aproape o lună de zile, reprezentanții cultelor religioase au insistat să discute cu ministrul Sănătății. Astăzi, în sfârșit, ușa li s-a deschis. Când a fost pus să dea lămuriri despre cea mai controversată prevedere a unui ordin de exact acum un an, Vlad Voiculescu a dat din colţ în colţ.

Vlad Voiculescu ministrul Sănătăţii: ”Cine este vinovat pentru că oamenii au fost înmormântaţi fără haine? Cei care nu au respectat legea. Cine? Cei care nu i-au îmbrăcat pe oameni”.

Adică firmele de pompe funebre, spune ministrul.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”A fost invocat un ordin de ministru, un protocol. Iertaţi-mă, dacă cineva invocă o minciună, trebuie să demonstreze altceva? Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcaţi. Vă rog să citiţi ordinul de ministru, nu era specificat lucrul acesta”.

Zis și făcut.

Un jurnalist citește din ordinul de ministru: ”Aceste cadavre se igienizează dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă înainte de-a fi introduse în sac. Deci practic aţi fost informat greşit”.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”Bun, o să verific lucrul acesta”.

Deşi nu mai era nevoie de verificare, ministrului Sănătăţii i-au luat câteva ore să admită că a gafat. Ca în multe alte comunicări, pe Facebook: "Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 "se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac."

Vlad Voiculescu, acuzat că nu a evaluat documentele în vigoare, când a preluat portofoliul Sănătății

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că Vlad Voiculescu n-are, de fapt, nicio scuză. Trebuia să știe precis ce scrie în ordinul despre care se discutase de un an.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății: ”Acel ordin există, poate fi consultat. Dar susţine că nu a scris acel ordin, prin urmare nu ştie care-i conţinutul acelui ordin de ministru. Orice demnitar care ajunge într-o funcţie, evaluează orice documente care în acel moment sunt în vigoare”.

Noile reguli privind înmormântarea decedaților Covid-19 vor intra în vigoare cel târziu luni

Discuția de astăzi a dus în sfârşit la măsurile solicitate de fețele bisericești în cazul persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului.

Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti: ”Celebrările liturgice nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distantare. In limita participarii la adunarile publice pot sa fie 100, 200, 300”.

Sicriul va fi - ca până acum - închis și sigilat.

Ionut Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal: ”Sintagma care exista de un an care spunea ”in cel mai scurt timp” era interpretata destul de discretionar de cei care aplicau aceste măsuri. Nu știu daca de cei de la pompe funebre, dar când preotul venea și familia deja defunctul era asezat în groapa, ceva pământ deasupra și niște substante dezinfectante.

O situație care s-ar fi putut evita, dacă măsurile ar fi fost luate mai devreme, spun oamenii.

Noile reguli vor intra în vigoare cel târziu luni, după publicarea în Monitorul Oficial.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Gina Pistol, declarații emoționante la o lună de la nașterea fetiței. ”Am impresia că o cunosc de o viață”
spynews.ro
Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedați
gandul.ro
Războiul Gigi Becali - Anamaria Prodan explodează iar! Ce spune miliardarul de impresara care vrea bani de la fotbalistul Man
prosport.ro
A crezut mult timp că în podul ei se află un animal, dar când a fost să verifice, a rămas terifiată! Ce se ascundea printre lucrurile vechi
redactia.ro
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2021. Leii își pot întâlni sufletul pereche. Descoperă ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Ximena Duque s-a vaccinat împotriva Covid-19. Actrița vorbește deschis despre decizia sa
tvhappy.ro
Povestea omului pe care soția și soacra au plănuit să-l omoare și a scăpat
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro