Antena Meniu Search
x

Cunoscut preot din Alba, sancţionat disciplinar pentru că a slujit noaptea: "A fost oprit de la cele sfinte pentru o lună"

Un cunoscut preot din Alba a fost sancţionat de către conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia cu oprirea de la săvârşirea unor lucrări sfinte timp de 30 de zile, ca pedeapsă pentru că a slujit Sf. Liturghie noaptea.

de Redactia Observator

la 13.09.2023, 22:06

- Shutterstock

Părintele profesor Jan Nicolae, un cunoscut preot din Alba, slujitor la o biserică unicat în România din punct de vedere arhitectural, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie, a fost sancţionat de către conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia cu oprirea de la săvârşirea unor lucrări sfinte timp de 30 de zile.

"Aflu că Părintele Profesor Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, a fost oprit de la cele sfinte pentru o lună, ca pedeapsă pentru că a slujit Sf. Liturghie într-o noapte, ceea ce nu e deloc necanonic, aşa cum am observat la Athos şi în alte locuri de veche tradiţie ortodoxă (...) Părintele Profesor Jan Nicolae este un preot exemplar, dăruit cu toată fiinţa Bisericii lui Hristos, un om învăţat, modest şi cu o lucrare misionară de prim plan", a scris, pe pagina sa de Facebook, teologul Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

Despre "oprirea de la slujire" a părintelui a scris, tot pe Facebook, şi directorul editorial de la "Lumea credinţei", Răzvan Bucuroiu. "Sacerdot şi profesor universitar la Alba Iulia, prieten şi sfătuitor al multor intelectuali români, intim al unor sfinţi încă necanonizaţi (Ioan Iovan, Maica Siluana), ctitor al unuia dintre cele mai frumoase, uimitoare şi inedite proiecte arhitectonice şi iconografice îngemănate în Arca Noetica, acest vrednic preot al lui Hristos a săvârşit o liturghie în timpul nopţii, în Postul Adormirii Maicii Domnului".

Reacţia Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

Contactaţi de către Agerpres, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au transmis, după câteva ore, că sancţiunea, care a fost decisă marţi, nu a fost aplicată "doar pentru oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în timpul nopţii, începând cu ora 23,00, aşa cum s-a afirmat în mediul online", ci pe "fondul unor probleme mai ample de natură administrativă, liturgică şi sacramentală".

"Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor opinii personale referitoare la sancţionarea părintelui Jan Nicolae, paroh al Parohiei Cartier Nou 2 - Alba Iulia, cu oprirea de la săvârşirea unor lucrări sfinte timp de 30 de zile, precizăm faptul că această măsură disciplinară temporară a fost aplicată pe fondul unor probleme mai ample de natură administrativă, liturgică şi sacramentală. Această sancţiune prevăzută de regulamentele bisericeşti nu a fost aplicată doar pentru oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în timpul nopţii, începând cu ora 23,00, aşa cum s-a afirmat în mediul online. Regretăm faptul că aceste interpretări au provocat tulburare în rândul credincioşilor şi ne dorim ca în viitorul apropiat să se instaureze un climat de linişte şi comuniune frăţească în Parohia Cartier Nou 2 - Alba Iulia", a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, profesorul părinte Jan Nicolae este doctor în Teologie şi director al Şcolii Doctorale de Teologie.

În 2010 a primit Diploma "Sf Apostol Andrei" din partea Patriarhului Daniel, pentru activitatea catehetică şi implicarea în proiectele catehetice naţionale, în 2019, Distincţia Crucea Nordului, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, iar în acest an i-a fost conferit Marele Premiu "Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania" pentru implicarea în proiectele memoriale dedicate marelui cărturar.

Părintele slujeşte îm Parohia Cartier II Nou Alba Iulia, într-o biserică proiectată de către Dorin Ştefan, cel care în 2010 a câştigat un concurs internaţional pentru proiectarea unui turn de 350 de metri în Taiwan. Un proiect futurist, dar care ţine cont şi de tradiţia Bisericii Ortodoxe Române, lăcaşul de cult este o construcţie specială, cu pereţii foarte groşi, care nu stau drepţi, ci ''pe spate'', cu un acoperiş, de asemenea, special. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Cunoscut preot din Alba, sancţionat disciplinar pentru că a slujit noaptea: "A fost oprit de la cele sfinte pentru o lună"