Valul de cutremure de la Marea Neagră, explicat de specialişti
Val neobişnuit de cutremure în Marea Neagră! În doar cinci ore 10 seisme s-au înregistrat în apropierea ţărmului. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 3,7 pe Richter.
Val neobişnuit de cutremure în Marea Neagră! În doar cinci ore 10 seisme s-au înregistrat în apropierea ţărmului. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 3,7 pe Richter.
La ora 5:42, în dreptul ţărmului Bulgariei, are loc prima mişcare seismică. Aparatele înregistrează o magnitudine de 3,1 pe scara Richter. A fost doar începutul. La 19 minute mai târziu, în Marea Neagră, venea al doilea cutremur, cel mai puternic din seria de 10.
La ieșirea din golful din dreptul oraşului Burgas, la o adâncime de 5 kilometri, au continuat seismele, până la ora 10 şi 29 de minute.
Adrian Bâlbă, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa: Este ciudat acest tipar, aceaste secvenţe imediate, cu foarte multe mişcări seismice. Urmează să fie aflată cauza pentru că specialiştii, mai ales că adâncimea este foarte mică, specialiştii sunt interesaţi.
Seismele s-au produs la intersecția unui sistem de falii cu orientare est-vest, cu falia Caliacra, orientată nord-sud.
Mihai Diaconescu, cercetător Institutul Naţional de Fizică a Pământului: Nu sunt nişte cutremure care să sperie, cred că nici nu sunt simţite pe continent.
Tania Zaharia, director ştiinţific Institutul de cercetare-dezvoltare marină: Cutremurele care au fost înregistrate astăzi sunt de o intensitate relativ mică, care nu pun în pericol nici sistemul eco-marin, nici pe locuitorii din zona de coastă. Să nu pierdem din vedere că totuşi zona Shabla este o zonă seismică importantă.
Ultimul seism de o magnitudine mai mare, de 5,5 pe scara Richter, produs în Marea Neagră, a avut loc acum 10 ani. A fost resimțit în Bucureşti şi în mai multe județe din țară.
Cel mai puternic a fost însă în 1901, când, urmat de un tsunami de 4 - 5 metri înălțime, a distrus mai multe localităţi de la malul mării. Specialiştii spun că un asemenea cutremur nu se va produce în următorii 200 de ani în Marea Neagră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰