Video De ce se agravează depresia de sărbători? Psihologii ne recomandă să evităm dulciurile în cazul în care suntem trişti
Pentru cei mai multi dintre noi sărbătorile sunt un prilej de mare bucurie. Sunt însă şi oameni pentru care această perioadă este una tristă, peste care abia așteaptă să treacă. Sau mai rău, nu ştiu cum să lupte cu singurătatea și depresia. Medicii s-au confruntat cu mai multe cazuri în ultimele ore. Psihologii ne sfătuiesc să nu stăm singuri de sărbători și să nu ne tratăm tristeţea cu dulciuri.
Oamenii intră în depresie sau suferă de anxietate în preajma sărbătorilor de singurătatea sau pentru că nu au bani, arată studiile. Din diferite motive nu pot participa la reuniunile de familie, ori nu își permit să pună pe masă tot ceea ce şi ar dori.
De ce se agravează depresia de sărbători?
Fată: Crăciunul, Paştele încă se sărbătoresc cu familia. Ce se pune pe masă, astea depind de fiecare să îşi vadă bucuria cu cine e la masă, nu ce e pe masă. Trebuie să te bucuri oricum că şi anul acesta ai fost sănătos şi ai avut să îl faci. Asta contează.
Radu Leca, psiholog: Singurătatea reprezintă primul factor motivaţional pentru accesarea a tot ceea ce înseamnă tristeţe. Practic, el spune aşa: mă simt singur? Trebuie să mă simt şi trist.
Una dintre reţetele perfecte de alungare a singurărăţii este comunicarea în interiorul comunităţilor mici.
Persoanele trecute de prima tinereţe resimt cel mai profund singurătatea zilele acestea.
Femeie: O soră a murit de Crăciun. Mai şi plâng singură în casă. Ce a fost, supărările s-au dat deoparte. Când e ziua de Paşte, am aşa, în sufletul meu, o bucurie.
Radu Leca, psiholog: Odată cu apariţia sărbătorilor, apare sentimentul de inutilitate profund, mai ales în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani. Depresia se aplatizează, până la anulare, dacă există în creierul nostru dopamină.
Anaida Glujdea, reporter Observator: Chiar dacă suntem tentați să consumăm foarte multe dulciuri în aceasta perioadă, psihologii ne recomandă să nu o facem. Și asta pentru că zahărul ne poate da stări de anxietate și depresie. De altfel, specialiștii ne încurajează să facem sport, pentru a creşte nivelul de serotonină, denumit și hormonul fericirii.
Astfel nu ajungem în ghearele depresiei. Chiar şi aşa specialiştii ne sfătuiesc să cerem ajutor. Numai în Iaşi medicii s au confruntat în ultimele zile cu mai multe cazuri de sinucidere. O femeie a murit după ce s-a aruncat în fața unei mașini. Alte două au scăpat ca prin miracol după ce au luat cocktailuri periculoase de alcool şi medicamente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰