Antena Meniu Search
x

Video Cum evităm depresia de sărbători. Sfaturi de la specialişti: "Este o perioadă care stârneşte emoţii puternice"

Sărbătorile nu aduc întotdeauna bucurie ci şi stres, anxietate sau chiar...depresie. Devenim atât de obosiți și agitaţi, în forfota perioadei, încât nu ne mai putem bucura de nimic. La asta contribuie şi imagini nerealiste publicate de alţii pe site-urile de socializare. Conform studiilor, unul din cinci români suferă de depresie, care se acutizează de Crăciun. Psihiatrii ne recomandă să luăm o pauză. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 12.12.2023, 21:36

Vezi și

Imaginea sărbătorilor perfecte care răzbate din filme, reclame sau din reţelele sociale ne poate face mai mult rău decât bine. În plus, treburile care se tot aglomerază şi nu le dăm de cap ne pot arunca de a dreptul în depresie. 

"Mă miră cum oamenii reuşesc să gestioneze tot ce se întâmplă, pentru mine e un șoc. Anxietate, asta, anxietatea conduce pe toata lumea. Dar indiferent unde suntem, în străinatate sau aici", explică o femeie. "Ne copleșesc gândurile negative, cred că e timpul perfect să-mi fac timp pentru mine, să-mi gestionez gândurile și dorințele", adaugă un tânăr.

Recomandările specialiştilor pentru a scăpa de depresia de sărbători

Specialiştii spun că starea de tristeţe ar trebui să treacă rapid dacă ştim cum să o gestionăm. Trebuie să ne bucuărm de micile plăceri ale vieţii şi să nu mai căutăm perfecţiunea. 

Pe acelaşi subiect

Iulia Pop, reporter Observator: Bucuria şi cheful de viaţă mai vin şi din lucruri mărunte. O zi cu soare şi temperaturi blânde ne poate schimba starea de spirit. O spun medicii, o resimţim şi noi. Când listele, termenele, proiectele, cumpărăturile şi chiar şi ştirile ne copleşesc trebuie să luăm o pauză. În caz contrar se instalează epuizarea şi anxietatea.

"Depresie de sărbatori cred că are lumea care are prea mult timp liber. Restul, nu avem timp de drepesii că suntem ocupaţi cu munca", spune un tânăr. 

Izolarea, mâncarea sau băutura nu sunt soluţii, atrag atenţia medicii

Dacă suferim de depresie în niciun caz nu trebuie să ne refugiem în mâncare sau băutură, atrag atenţia medicii.  

Carina Dragu, medic psihiatru: Este o perioadă care stârneşte emoţii puternice, avem nişte aşteptări, create şi de ce se întâmplă în jurul nostru. Ceea ce ne poate salva este o grijă de sine pe care e important să o învăţăm, uneori nu suntem educaţi să avem grijă de noi. 

Nici izolarea nu e o soluţie. Specialiştii recomandă întâlniri cu prietenii, prezenţa lor poate fi vindecătoare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cum evităm depresia de sărbători. Sfaturi de la specialişti: "Este o perioadă care stârneşte emoţii puternice"