Antena Meniu Search
x

Video De la colţ de stradă, vânzarea de droguri s-a mutat pe internet. Consumatorii sunt testaţi de dealerii din online ca să evite poliţiştii sub acoperire

Dealerii de droguri de la colţ de stradă s-au mutat pe internet. Preiau comenzi de pe aplicaţiile de mesagerie criptate, au coduri şi metode de livrare ca în filmele cu spioni. Vând orice. De la pastile care se eliberează în regim de maximă stricteţe până la stupefiante de mare risc. Cărăuşii care cad în plasa poliţiei la raiduri sunt de multe ori copii de 12, 13 ani, deveniţi sclavii propriilor dependenţe.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 16.09.2023, 19:33

Vezi și

130 de percheziţii, aproape 100 de kilograme de droguri confiscate şi 49 de suspecţi arestaţi preventiv - este bilanţul descinderilor din ultimele două săptămâni din România. Cea mai recentă captură a fost făcută la Braşov. Şapte dealeri care alimentau dependenţii de cocaină şi canabis au fost săltaţi de mascaţi. Drogurile erau ţinute în borcane.

De la colţ de stradă, vânzarea de droguri s-a mutat pe internet

Cristina Filip, reporter Observator: În timp ce structurile de la crimă organizată luptă să pună capăt vânzării stupefiantelor la colţ de stradă, traficanţii se mută pe internet. Pe aplicaţiile de mesagerie criptată drogurile se vând ca la piaţă: ciuperci, pastile sau boabe, iarbă şi tot felul de prafuri.

Cătălin Tone, expert antidrog: Avem aici ciuperci halucinogene, psilocide, comprimate ecstasy produse în Olanda în general.

Pe acelaşi subiect

- Substanţa asta? 

- Cred că este având în vedere că e incolora, poate fi ghb sau drogul violului.

- Şi asta?

- E masa vegetală de cannabis. 

Dealerii de pe internet îşi selectează clienţii foarte atent. Încearcă să evite poliţiştii sub acoperire. Consumatorii trebuie să le trimită fotografie cu buletinul şi filmări cu ei când se droghează. Şi pentru livrare sunt condiţii speciale. 

Cătălin Tone, expert antidrog: Drogurile sunt plantate într-un spatiu public şi nu numai şi de acolo se ridică şi consumatorul sau consumatorii lasă banii şi aceste locuri se schimbă în permanenţă. Este o metodă cunoscută în trecut pentru spionaj, dealerul şi consumatorul nu se văd niciodată. 

Cristina Filip, reporter Observator: Marile reţele de trafic de droguri au dealeri în toată ţara. În Capitală sunt împărţiţi pe sectoare. Cine isi va comanda doza din sectorul 5 ar putea o primi de la unul dintre dealeri care se autointitulează Moş Crăciun. 

În spatele acestor nume de cod sunt traficanţi tot mai tineri. Mulţi devin dealeri ca să facă rost de bani pentru drogurile lor. 

Cătălin Tone, expert antidrog: Am avut inclusiv dealeri la 13-14 ani. Sunt recrutaţi de traficanţi, de multe ori îi fac dependenţi, este metoda cunoscuta de profesionişti addicted dealer.

Un grup cu mii de membri, deschis pe o aplicaţie de mesagerie, a fost închis de procurorii DIICOT acum şase luni, într-una dintre cele mai ample acţiuni anti-drog din România. La doar câteva zile după percheziţii, dealerii au creat alte grupuri de comunicare online şi au continuat să coordoneze vânzarea stupefiantelor şi din spatele gratiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » De la colţ de stradă, vânzarea de droguri s-a mutat pe internet. Consumatorii sunt testaţi de dealerii din online ca să evite poliţiştii sub acoperire