Antena Meniu Search
x

Video Metoda prin care deţinuţii îşi hrănesc dependenţa de droguri în spatele gratiilor. Un proiect de lege ar putea pune stop fenomenului

Lupta grea pe care autoritățile o duc cu traficul şi consumul de droguri continuă inclusiv în spatele gratiilor, acolo unde ministrul Justiției a cerut măsuri mai aspre, pentru a nu le mai permite deținuților să introducă substanțe interzise în penitenciare. Pe lângă faptul că deţinuţii vor fi testați mai des, scrisorile pe care le vor primi de la familie vor ajunge la ei doar sub formă de copie, ca nu cumva să existe droguri impregnate în hârtie. 

de Redactia Observator

la 16.09.2023, 13:21

Vezi și

Scrisori impregnate cu droguri. Este cel mai des întâlnit mod prin care deținuții aleg să își hrănească dependența pentru substanțe interzise. În fiecare lună, astfel de hârtii trec pe sub privirile polițiștilor din penitenciare, fără ca aceștia să aibă habar că sunt, de fapt, îmbibate în droguri. Scrisorile ajung, apoi, să se răspândească din celulă în celulă.

Cosmin Dorobanțu, lider sindical FSANP: Acea hârtie este decupată și un pătrățel de un centimetru pătrat poate ajunge în funcție de deținut până la aproape un cartuș de țigări, pentru că moneda de schimb în penitenciar este țigara.

Cum treceau scrisori de paznici

Cel mai des, hârtiile erau impregnate cu amfetamină, metamfetamină sau substanțe etnobotanice. Pentru șefii penitenciarelor, cazurile cu deținuții prinși drogați cu scrisori de la familie au devenit tot mai dese. 

Pe acelaşi subiect

Bogdan Dinu, reporter Observator: Numai anul trecut, în Penitenciarul Rahova au existat 20 de cazuri în care deținuții au fost prinși cu substanțe interzise. Fenomenul drogurilor în spatele gratiilor a ajuns și la Penitenciarul Jilava, acolo unde au fost înregistrate 17 astfel de cazuri. 

O situație alarmantă s-a petrecut și la penitenciarul din Giurgiu, acolo unde în primele 9 luni ale acestui an, deținuții au fost prinși de 58 de ori cu substanțe interzise. 

Gigel Lazăr, specialist antidrog: În închisori e foarte clar că sunt și rețele, la fel ca în viața civilă. Metodele sunt foarte diverse. De la conserve, în general sunt pachetele care ajung.

Soluţia propusă de Ministerul Justiţiei

Printr-un proiect de lege abia trecut de executiv, Ministerul Justiției speră că a găsit soluția prin care să scadă traficul de droguri în închisori: deținuții vor fi testați mai des, iar în loc de scrisorea originală, vor primi o copie, ca în acest fel polițiștii din penitenciare să fie siguri că nu există riscul ca în hârtie să fie introduse substanțe interzise. Rudele celor închiși se bucură de schimbare.

Alții se tem, însă, că scrisorile care trebuie să ajungă la apropiații încarcerați vor fi citite de alte persoane. Ministrul Justiției promite, însă, că deținuților li se va respecta dreptul la secretul corespondenței.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Nu se încalcă niciun fel de articol prevăzut în Constituție. Secretul corespondenței rămâne secret. Nu desface nimeni nicio scrisoare fără să fie cel căruia îi este adresată. În prezența persoanei respective se fotocopiază scrisoarea.

Potrivit ANP, aproape 24.000 de deținuți sunt închiși în penitenciarele din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Metoda prin care deţinuţii îşi hrănesc dependenţa de droguri în spatele gratiilor. Un proiect de lege ar putea pune stop fenomenului