Deciziile CSAT după ședința despre crimele din Caracal
Guvernul are o lună la dispoziţie pentru a impune proceduri mai eficiente de intervenţie în cazuri precum cel de la Caracal. Este mesajul transmis după şedinţa CSAT, în care preşedintele Iohannis şi reprezentanţii Guvernului au citit raportul acţiunii eşuate de salvare a Alexandrei.
Guvernul are o lună la dispoziţie pentru a impune proceduri mai eficiente de intervenţie în cazuri precum cel de la Caracal. Este mesajul transmis după şedinţa CSAT, în care preşedintele Iohannis şi reprezentanţii Guvernului au citit raportul acţiunii eşuate de salvare a Alexandrei. Modificarea pedepselor pentru infracţiunile violente şi instruirea angajaţilor de la 112 se numără printre soluţiile propuse.
Autorităţile care ar fi trebuit să o salveze pe Alexandra au acţionat târziu, au încălcat proceduri, n-au ştiut să colaboreze şi au arătat dispreţ faţă de victimă şi familia ei. Este concluzia raportului citit, azi, în şedinţa CSAT. Guvernul a primit sarcina de a reforma toate instituţiile implicate până la sfârşitul lunii august.
Guvernul va elabora norme noi de colaborare între poliţişti, procurori şi judecători pentru ca intervenţiile la urgenţe să fie mult mai rapide. În cazul Alexandrei, agenţii au aştepat ore întregi în faţa casei în care fata era închisă pentru a respecta ora trecută pe mandatul de percheziţie.
Solicitarea vine după ce stenogramele convorbirilor dintre Alexandra şi operatorii de la 112 au arătat că aceştia au tratat apelul fetei cu neîncredere. Aceeaşi cerinţă a avut-o şi premierul.
Totodată, preşedintele a cerut o analiză a aparaturii şi a procedurilor STS, un serviciu care nu a reuşit o localizare pe Alexandra după apelurile telefonice date în ziua în care a fost ucisă.
Conform legislaţiei actuale, dacă Gheorghe Dincă va fi condamnat, poate fi eliberat condiţionat după 20 de ani, pentru că a depăşit vârsta de 65 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰