Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Declin democrafic fără precedent în România. Care sunt principalele cauze

România este într-un declin demografic fără precedent. Ultimele date arată că ţara noastră este pe locul 5 în lume la mortalitate şi pe ultimele locuri la natalitate. Principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile infecţioase, dar şi lipsa medicilor care să le trateze. Natalitatea în scădere e legată de o economie slabă şi de lipsa facilităţilor şcolare si medicale.

de Mădălina Iacob

la 13.09.2024 , 19:45

România are o rată a mortalităţii de 13,4 la mia de locuitori. Asta o plasează pe locul 5 din 229 de ţări analizate. Pe primul loc sunt vecinii noştri de la sud. Bulgaria are o rată de 15,6 la o mie de locuitori. Este urmată de Ucraina, o ţară aflată în război de peste doi ani, cu o rată a mortalităţii de 15,2 la mia de locuitori.

Principalele cauze

Principalele cauze sunt legate de bolile cardiovasculare, tumorile maligne, bolile infecţioase şi mai presus de toate, de lipsa medicilor. 43.000 de doctori au plecat în ultimii 17 ani din România.  Ca şi cum n-ar fi de ajuns, şi la natalitate ţara noastră este tot codaşă. (C4) Suntem pe locul 206 în lume cu 8,5 naşteri la mia de locuitori.

Vezi și

Suntem urmaţi de Polonia, Moldova şi Rusia, iar ultima în clasament este Ucraina. Tot mai mulţi români amână sau evită să aibă copii din cauza lipsei facilităţilor legate de şcoală sau de spitale, dar mai ales din cauza costurilor ridicate de creştere a unui copil.  

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Declin democrafic fără precedent în România. Care sunt principalele cauze