Video "Dedicat" pacienţilor, dar şi mitei. Un medic apreciat din Piteşti a luat şpagă, în medie, de două ori pe zi în ultimele luni
Mită pe bandă rulantă într-un mare spital din ţară! Şefa secţiei Psihiatrie de la Judeţeanul din Piteşti a fost arestată preventiv azi. Procurorii o acuză că a luat mită de 147 de ori în patru luni şi că împărţea banii cu unii colegi.
Şefa de la psihiatrie comitea o dublă infracţiune, spun procurorii DNA. Lua mită şi păgubea, în paralel, statul. În schimbul banilor sau a bunurilor primite ilegal elibera acte medicate cu diagnostice false. Cu aceste documente, mai multe persoane ar fi obţinut pensii de handicap fără să aibă dreptul la ele. Nici bolnavii nu erau scutiţi - orice serviciu medical gratuit îl primeau tot pe bază de cadou. Anchetatorii au descoperit că din mai până în august anul trecut, doctoriţa nu pleca de la serviciu fără mită: a luat 147 de şpăgi în 85 de zile lucrătoare.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Totul se întâmpla în cabinetul doctoriţei. Aceasta lua spaga atât de la bolnavi cât şi de la aparţinători. Sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei.
Doctoriţa câştiga peste 300.000 de lei pe an şi avea credite de peste 500.000 de lei
Devenise şefă la psihiatrie de doi ani şi făcea cele mai multe gărzi din secţie. Conducerea spitalului o vede încă un pion important la Judeţeanul din Piteşti.
- "Suntem împietriți de durere". Un medic a murit într-un accident înfiorător, pe un drum din Bihor. Avea 42 de...
- Tânără actriță din UK, moartă după un diagnostic greșit. Femeia s-a stins după ce un cheag de sânge a fost...
- Mister în jurul accidentului provocat de un medic stomatolog în Bragadiru. Femeia ar fi înghiţit mai multe...
Teodor Constantinescu, purtător de cuvânt, Spitalul de Urgenţă Piteşti: Atât doamna doctor, cât şi întregul personal de la Psihiatrie este un personal dedicat. Are principala linie de gardă de psihiatrie din judeţ şi care, din dificultate, asigură continuitatea serviciilor medicale.
La începutul anului, Argeşul era unul dintre judeţele aflate pe lista neagră în clasamentul şpăgilor din spitale. Harta mitei, care se făcea pe baza raportărilor oferite de ministerul sănătăţii, nu mai este disponibilă, însă. Ministerul nu mai publică datele pe spitale şi judeţe, ci doar totalul. În plus, formularul de feedback al pacientului a fost modificat. Bolnavii nu mai sunt întrebaţi dacă li s-a cerut şpagă, ci doar dacă vor să sesizeze că li s-au cerut bani. Un fel de muşamalizare, crede fondatorul hărţii mitei din spitale.
Fondatorul hărţii şpăgilor din spitale vede, însă, că numărul raportărilor a crescut. A ajuns la nivelul de acum şapte ani, după ce scăzuse vertiginos.
Dragoş Vana - fondatorul platformei graphs.ro: Am pornit de la 4% în 2017 şi am ajuns la 1,7% anul trecut. Acum, pe luna februarie cu întrebarea schimbată, pentru că întrebarea este pusă altfel, nu ştiu exact de ce, şpaga a sărit la 4%!
''Boala'' plicului pentru medic pare că nu are vindecare. Anul trecut, şefa secţiei oncologie de la spitalul Suceava era ridicată de procurorii anticorupţie. Într-o singură zi de lucru primise 21 de ''atenţii''. În plus, reuşise performanţa ilegală şi imorală să ia mită de la doi pacienţi în doar 48 de secunde. 62 de şpăgi a încasat Anca Dumitrovici într-o săptămână de lucru, inclusiv de la muribunzi. Unul dintre bolnavi a murit doar pentru că a întârziat să ofere mita.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰