Video Denisa şi Luca, tinerii români care au cucerit aurul mondial în paşi de dans. Povestea lor de succes ascunde ani de muncă, pasiune şi perseverenţă
În paşi de dans, spre aurul mondial! Denisa şi Luca, doi tineri români au devenit cei mai buni din lume la dans sportiv, categoria sub 21 de ani. O poveste care a început ca un simplu hobby în copilărie a devenit cea mai mare performanţă a României. Iată povestea lor.
Eleganţă, precizie, viteză, talent. Şi, mai presus de toate, antrenament neobosit, până când fiecare mişcare devine perfectă. Asta este reţeta de campioni. Denisa Bidică şi Luca Butnaru exact asta sunt. "Suntem campionii naţionali ai României de 5 ori, de 5 ori şi vicecampioni mondiali şi europeni şi anul acesta am câştigat titlurile de campioni mondiali şi campioni europeni", spune Luca Butnaru, campion mondial la dans sportiv.
În paşi de dans spre aurul mondial
Amintirea aurului mondial este încă proaspătă: l-au câştigat acum două luni. Pe podiumul campionatului din China au simţit acel fior care înseamnă că eforturile lor îi duc pe drumul spre glorie. "Dansul până la urmă înseamnă sacrificiu şi disciplină", crede Luca Butnaru, campion mondial la dans sportiv.
"Să fii perseverent, să nu te laşi niciodată că pot să fac mâine. În al doilea rând pasiunea. Dacă nu ai pasiune nu poţi să faci nimic şi nu poţi să continui. Şi în al treilea rând sacrificiul, cum a zis şi Luca", adaugă Julia Denisa Bidică, campioană mondială la dans sportiv.
De la înălţimea primului loc, Denisa şi Luca privesc adesea în jos: îşi amintesc perfect de senzaţiile din prima zi în care au intrat într-o sală de dans. "Eram foarte mică şi îmi era foarte frică de tot ce se întâmplă, era multă lume şi agitaţie şi nu ştiam cu ce se mănâncă sau ce se întâmplă pe acolo", povesteşte Julia Denisa Bidică, campioană mondială la dans sportiv.
"Îmi aduc aminte prima oară când am intrat în sală că era o sală uriaşă pentru mine. Nu era o sală mai mare decât asta, dar la vârsta aia mi se părea o sală uriaşă. Doar copii mari acolo, mă uitam în sus la toată lumea şi mă gândeam că eu nu o să pot niciodată să fac asta. Mi s-a făcut frică şi m-am întors la mama", îşi aminteşte Luca Butnaru, campion mondial la dans sportiv.
Se antrenează patru ore pe zi
Flacără pasiunii i-a făcut să nu renunţe, însă. Astăzi se antrenează patru ore pe zi, şase zile din şapte. Au alături un antrenor care a pus el însuşi România pe harta mondială a dansului sportiv. "Eu şi soţia mea suntem primii campioni ai României, prima pereche care a reprezentat România la un campionat mondial. Şi anume în Singapore, în anul 1992. Este un dar care ni s-a dat şi ne simţim datori să-l ducem mai departe, să înmulţim talenţii", crede Prof Dr. Virgil Grigore, Palatul Naţional al Copiiilor Bucureşti.
Şi chiar îi înmulţesc. Până acum au pregătit zece generaţii de campioni. Care este cheia succesului în sportul ăsta? "Este un clişeu, muncă, muncă şi iar muncă. În primul rând munca este de bază. Talentul este important, dar nu cel mai important", consideră Prof Dr. Virgil Grigore, Palatul Naţional al Copiiilor Bucureşti.
"În timpul competiţiei mi se pare că ochii arată cel mai bine oglinda sufletului şi bucuria şi emoţia pe care o trăieşti e reprezentată prin ochi", este de părere Luca Butnaru, campion mondial la dans sportiv.
La campionatul mondial de dans sportiv sub 21 de ani, Denisa şi Luca au avut companie românească pe podium: Aurora Gioncada şi Şerban Clit au devenit vicecampionii lumii. Mii de copii şi adulţi visează să le calce pe urme. În ţară sunt peste 170 de cluburi de dans sportiv. Cine vrea să încerce paşii pe drumul campionilor poate să fac o încercare - un abonament pentru începători porneşte de la 150 de lei pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰