Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Descindere în Sinești, sursa majoră de poluare pentru Capitală. Localnicii au ars deșeuri chiar în fața autorităților

Autorităţile au descins, joi, în forţă în Sinteşti pentru a-i controla pe cei care ard ilegal deşeurile. Ei ar fi responsabili, în parte, pentru poluarea care se simte tot mai tare în Bucureşti. Însă localnicii le-au râs în nas.

de Andre Rotaru

la 13.11.2020 , 14:13

  • Razie a Gărzii de Mediu în Sintești, sursa majoră de poluare pentru București.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Cu doar câteva minute înainte ca ministrul Mediului să dea declaraţii de la faţa locului, oamenii ardeau deşeuri de faţă cu jandarmii şi ofiţerii gărzii de mediu.

Localnic: "Înainte venea cu mascaţi să ne ia mandate, dosare". 

Reporter: "Şi acum v-aţi potolit?"

Vezi și

Localnic: "Eh ne-am potolit. Tot înainte, tot înainte mergem!"

Aşa le-au râs în nas, ieri, locuitorii din Sinteşti celor peste 100 de jandarmi, poliţişti şi comisari ai Gărzii de Mediu veniţi să îi amendeze pe cei care ard ilegal deşeuri.

Mormane de gunoaie, lemn, plastice şi hârtie, grămezi de cabluri cu izolaţie groasă, din cauciuc. Toate acestea aşteaptă să fie arse. Iar în momentul în care acest lucru se întâmplă emană substanţe nocive în atmosferă, care mai apoi sunt luate şi purtate de vânt până în zonele locuite.

Mircea Fechete, ministrul Mediului: "Cine incendiază ilegal deşeuri în România ar trebui să ajungă în puşcărie".

Totuşi, cu doar câteva minute înainte de conferinţa de presă a ministrului, locuitorii ardeau gunoaie de faţă cu poliţia şi Garda de Mediu.

Mircea Fechete, ministrul Mediului: "Cu siguranţă riscă ani de închisoare, dacă riscă 10 ani sau 5 ani nu ştiu codul penal pe de rost".

Arderile deşeurilor din Sinteşti ar fi una dintre cauzele principale ale poluării din Bucureşti, potrivit autorităţilor.

Ioan Cordoș, medic chirurg: "Oamenii ajung să facă neoblastom, cancer pulmonar".

Reporter: "Este oare ca şi cum am fi fumători dacă noi nu suntem de fapt?"

Ioan Cordoș: "Chiar mai mult decât atât".

Oficialii recunosc deschis: nu ştim cât de otrăvit este aerul din Bucureşti.

Reporter: "Înseamnă asta că în momentul de faţă nu putem ştii cu exactitate câte substanţe toxice sunt duse de vânt de aici din Sinteşti până în Bucureşti?" 

Mărioara Găteş, comisar general Garda de Mediu: "N-am putea spune cu exactitate".

O reţea naţională de monitorizare a calităţii aerului există. Doar că unii senzori din cei peste 100 nu transmit date. Ministrul Mediului promite senzori şi staţii de analiză noi. Nu se ştie însă când vor veni.

Mircea Fechete, Ministrul Mediului: "Procedura e în desfăşurare. Foarte curând vom pune în SEAP documentaţia".

Reporter: "Un an, 2021, 202...?"

Mircea Fechete: "Nu nu nu, Documentaţia e gata".

Reporter: "Când ar trebui să vedem instalaţia funcţională?"

Mircea Fechete: "Procedura de achiziţie publică durează de obicei. Uneori durează săptămâni, uneori durează luni. Nu pierdem nicio zi".

Garda Naţională de Mediu ar trebui să primească, tot în curând, aproape 50 de drone pentru a monitoriza arderile ilegale.

Andre Rotaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Descindere în Sinești, sursa majoră de poluare pentru Capitală. Localnicii au ars deșeuri chiar în fața autorităților