Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cazul deşeurilor periculoase aruncate pe câmp, în Olt. O anchetă Observator scoate la iveală detalii neașteptate, ministerul anunță anchetă | Video

Noi informaţii în cazul deşeurilor periculoase aruncate pe un câmp din judeţul Olt. În timp ce autorităţile se poticnesc în anchete, iar părţile implicate fie tac, fie încearcă să se acopere cu explicaţii, investigaţia făcută de o echipă Observator scoate la iveală şi alte detalii murdare ale afacerilor cu deşeuri. După ancheta noastră, Ministerul Mediului face şi el verificări.

de Cristina Oprea

la 20.08.2020 , 20:49

  • Deșeurile periculoase produse de o instituție din Târgu Mureș au ajuns să fie aruncate pe un câmp din Olt.

"Am găsit aici un sac pe care scrie deşeuri infecţioase. IBCVT … nu ştiu cine e", așa a început practic povestea.

În fapt, sigla aparţine Institutului de Boli Cardio-Vasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Un spital de renume, aflat la sute de kilometri distanţă. Managerul ştie că a încheiat un contract cu o firmă autorizată să se ocupe de distrugerea deşeurilor periculoase. 

Mariana Ciorbă, manager IBCVT Tg. Mureş: Am solicitat firmei cu care avem contractul de colectare, tratare şi neutralizare a deşeurilor să ne dea explicaţiile şi când le vom avea, vă vom comunica. Nu ne explicăm nici noi cum au ajuns sacii noştri de deşeuri la Slatina. 

Vezi și

Vorbim de trei părți implicate în toată această poveste. În primul rând este locul de proveniență a deșeurilor. Spitalul din Târgu Mureș a generat aceste deșeuri periculoase. La rândul său, avea contract cu o firmă care s-a angajat să colecteze și să transporte deșeurile către o a treia entitate: un incinerator autorizat cum este și cel de aici, din Slatina.

Undeva, pe traseu, obligațiile asumate prin contracte au fost încălcate, iar deșeurile periculoase nu au mai ajuns la incinerator ci aici, pe aceste câmpuri. Anchetatorii trebuie să afle cine este vinovat.

Ancheta merge greu. Garda de Mediu încă încearcă să afle de unde provin deşeurile, în ciuda evidenţelor. Reprezentanţii firmei care ar fi trebuit să se ocupe de distrugerea deşeurilor toxice nu au timp să discute cu presa. Spun că nu ştiu despre ce e vorba, semn că ancheta autorităţilor încă nu a ajuns la ei. 

Gheorghe Neacşa, Garda de Mediu Olt: Nu avem datele de identificare, de unde e provenienţa deşeurilor.

Reporter Observator: Provenienţa se vede foarte clar pe acei saci. E vizibilă cu ochiul liber.

Gheorghe Neacşa, Garda de Mediu Olt: Da, dar v-am spus, având în vedere că nu am finalizat controlul, nu putem să ne dăm cu o părere. 

Andrei Nestor, director firmă de reciclare: Sunt în vacanţă! Vă rog, chiar nu înţeleg de ce mă deranjaţi!

Reporter Observator: Este o situaţie foarte gravă în care apare numele firmei dumneavoastră, mă gândesc că poate vreţi să vă apăraţi în vreun fel sau să daţi nişte lămuriri. 

Andrei Nestor, director firmă de reciclare: Nu ştiu la ce vă referiţi! 

Reporter Observator: Au fost găsite ...

Andrei Nestor, director firmă de reciclare: Nu ştiu la ce vă referiţi! 

Reporter Observator: Vă pot spune, dacă îmi permiteţi. 

Andrei Nestor, director firmă de reciclare: Vă înţeleg, numai că sunt cu familia la masă. 

Cert este că greșeli s-au făcut de toate părţile. Din nepricepere sau din motive pe care doar Poliția le poate stabili, în caietul de sarcini întocmit de spitalul din Tîrgu Mureş, în baza căruia a fost desemnată firma câştigătoare, apar scăpări grave și formulări care ridică semne de întrebare. Actualul manager aruncă responsabilitatea pe fosta conducere. 

Mariana Ciorbă, manager IBCVT Tg. Mureş: Deci caietul de sarcini trebuie să recunosc că eu nu l-am făcut. Este un caiet de sarcini care a fost făcut în decembrie 2019. Când era manager altcineva, dar eu cer din nou caietul achiziției.

Am mers, aşadar, cu problema în structurile înalte ale statului. Ministerul Mediului nu îşi explică de ce spitalul nu a cerut firmei care a câştigat licitaţia să dovedească şi unde va arde deşeurile, având în vedere că legea vorbeşte de un principiu al proximităţii. Adică ... 

Mircea Fechet, secretar de stat Ministerul Mediului: Este anormal să te plimbi cu deşeurile dintr-un judeţ într-altul sau dintr-un capăt într-altul al ţării. 

Şi a mai aflat ceva ministerul din investigaţia Observator: că trebuie să verifice mai atent şi activitatea Gărzii de Mediu. 

Mircea Fechet, secretar de stat Ministerul Mediului: Pe lângă sancţiunea amenzii contravenţionale, trebuie de îndată aplicată măsura confiscării respectivului autovehicul ori asta nu s-a întâmplat. Nu mi-e clar de ce nu s-a întâmplat. Pentru că atât timp cât dumneavoastră aţi filmat, au apărut două maşini. Odată cea de la incinerator şi încă o dată cea de la salubritate. Ori ambele autoturisme trebuiau confiscate. 

În timp ce autorităţile sunt ocupate cu ancheta, oamenii se văd obligaţi să suporte efectele incompetenţei unui şir lung de instituţii şi firme. Haosul este doar consecinţa unui sistem scăpat de sub control, sistem care permite unor firme să polueze aerul, să otrăvească solul şi să încalce legi. 

Potrivit Ministerului Mediului, în România există opt incineratoare de deşeuri periculoase, cu o capacitate de ardere de 140 de tone pe zi. Suficient cât să se poată elimina în siguranţă toate deşeurile generate de spitalele din ţară. Corpul de Control al ministrului Mediulul face verificări, după dezvăluirile Observator, şi a dispus deja suspendarea activităţii incineratorului din Slatina. 

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Cazul deşeurilor periculoase aruncate pe câmp, în Olt. O anchetă Observator scoate la iveală detalii neașteptate, ministerul anunță anchetă | Video