Antena Meniu Search
x

Video Destin frânt în explozia de la Călimăneşti. Unul dintre muncitori, mort la 29 de ani, urma să devină tată: "În loc să se bucure de copil, se vor întrista de o înmormântare"

O nouă explozie de proporţii, la nici o lună de la tragedia din CrevediaPatru oameni au murit pe loc, iar alţi cinci au fost răniţi, după ce un utilaj a lovit o magistrală de gaze pe un şantier de pe Autostrada Moldovei. Suflul a fost atât de violent încât a distrus totul în cale, iar mingea uriaşă de flăcări s-a văzut pe o rază de zeci de kilometri. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.09.2023, 17:41

Vezi și

Ora 1 noaptea, şantierul Autostrăzii A7. O bubuitură puternică a aprins cerul din Călimăneşti, pe kilometri întregi. 10 muncitori făceau lucrări de compactare a terenului, când utilajul care amesteca pământul cu ciment a spart una dintre conductele de gaze care alimentează Moldova

Salvatorii au activat imediat planul roşu de intervenţie. A urmat o adevărată desfăşurare de forţe. 

  • Pompier: Ardeau vreo 5-6 camioane sau utilaje şi o ţeavă de gaz. Ce ne-am gândit, să fim echipaţi corespunzător, ca să nu ne punem corpul în pericol, puţină panică, aşa sufleteşte, cred că a fost la fiecare că, na, oameni suntem!

Explozie la Călimănești. Patru muncitori au pierit pe loc.

Pe acelaşi subiect

Unul dintre ei avea 29 de ani şi urma să devină tată. 

  • Pompier: Şi a făcut nunta, aştepta un copil şi acum, în loc să se bucure de copilul lui, ceilalţi se vor întrista de o înmormântare. Asta e cea mai mare pierdere, de vieţi omeneşti. Un părinte care pleacă la serviciu şi nu se mai întoarce acasă.

Alţi 5 muncitori au arsuri între 30 şi 60% din corp. Doi dintre ei, grav răniţi, au fost aduşi cu elicopterul în Capitală, unul la Spitalul Bagdasar, iar celălalt, la Spitalul Floreasca. Pe lumină, proporţiile dezastrului se văd cel mai bine. Între timp, curg întrebările privind respectarea normelor de siguranţă. 

  • Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea: Constructorul știa că există această conductă și trebuie clarificat faptul că nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru magistrală, ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. De la primul strat de la care s-a pornit conducta trebuie să fie la 1.80, de la primul strat de autostradă.

Procedura spune că muncitorii nu aveau voie să se apropie la o distanţă mai mică de 20 de metri de magistrală. Pentru că firma constructoare nu avea încă un aviz pentru relocarea conductei. Un aviz care urma să fie dat chiar astăzi în Consiliul Tehnic al Transgaz. Doar că lucrările au continuat. Într-un comunicat, Transgaz acuză constructorul că nu a respectat avizul de amplasament.

  • Reporter Observator: Nu li s-a făcut un instructaj înainte? Că e o țeavă de gaze acolo?
  • Muncitor: Asta nu ține de noi.
  • Reporter Observator: Adică?
  • Muncitor: Păi… sunt trimis. Odată ce sunt trimis nu există toate documentele?
  • Reporter Observator: Un fel de carne de tun vrei să îmi zici.
  • Muncitor: Eu nu am de unde să știu ce e sub pământ. Eu nu stau să sap, să caut.

Conducta distrusă va fi înlocuită până mâine, anunţă Transgaz. Din cauza exploziei, compania a pierdut aseară două milioane de mc de gaz, adică puţin peste 10% din consumul zilnic al ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Destin frânt în explozia de la Călimăneşti. Unul dintre muncitori, mort la 29 de ani, urma să devină tată: "În loc să se bucure de copil, se vor întrista de o înmormântare"