Antena Meniu Search
x

Filmul exploziei din Călimăneşti. Disperaţi, unii dintre răniţi n-au mai aşteptat ambulanţele; au plecat pe jos spre DE85, ca să oprească maşinile, pentru a-i duce la spital

Explozie în Călimăneşti. La aproape o lună de la tragedia din Crevedia, o nouă explozie zguduie la propriu România. Patru oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au fost răniţi pe şantierul de la Autostrada Moldovei, după o deflagraţie produsă la o magistrală de gaze. Muncitorii ar fi atins conducta cu un utilaj greu. Prefectul spune că magistrala nu ar fi fost îngropată la adâncimea la care trebuie, iar Transgaz susţine că oamenii lucrau în alt loc decât cel indicat în proiect. Trei ore s-au chinuit pompierii să stingă incendiul.  

de Redactia Observator

la 21.09.2023, 13:35

Ora 01:00 AM, şantierul Autostrăzii A7. 10 muncitori făceau lucrări de compactare a traseului, când un utilaj a spart una dintre conductele de gaze care alimentează zona Moldovei. A urmat o explozie puternică.

Martor: Vuia flacăra puternică, vibrau în casă dulapuri, câinii se auzeau. Două ore a ars încontinuu. Au venit pompierii de la SMURD şi au bătut din casă în casă să ne anunţe.

Salvatorii au activat imediat planul roşu de intervenţie. Unul dintre primii salvatori sosiţi la faţa locului spune că nu a mai văzut aşa ceva în zeci de ani de experienţă. Patru muncitori au pierit pe loc. Unul dintre ei abia se căsătorise şi urma să devină tată. Alţi cinci bărbaţi au arsuri între 30 şi 60% din suprafaţa corpului.

Disperaţi, nici n-au mai aşteptat sosirea ambulanţelor, spun martorii. Ar fi plecat pe jos până la drumul european 85, acolo unde au oprit maşinile, ca să îi ducă la spital. Doi dintre muncitori au ajuns cu elicopterul la Bucureşti. Între timp, curg întrebările privind respectarea normelor de siguranţă.

Pe acelaşi subiect

Nicuşor Halici, prefectul judeţului Vrancea: Constructorul știa că există această conductă și trebuie clarificat faptul că nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru magistrală, ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. De la primul strat de la care s-a pornit conducta trebuia să fie la 1,80 de la primul strat de autostradă.

Reporter: La ce distanță a fost conducta respectivă?

Prefectul judeţului Vrancea: Uitați-o. O vedeți dumneavoastră, are sub un metru, n-are un metru.

Transgaz confirmă că firma nu avea aviz pentru proiectul de relocare a conductei

Potrivit surselor Observator, muncitorii n-ar fi trebuit să lucreze la o distanţă mai mică de 20 de metri de magistrală. Într-un comunicat, Transgaz confirmă că firma nu avea aviz pentru proiectul de relocare a conductei.

Reporter Observator: Nu li s-a făcut un instructaj înainte? Că e o țeavă de gaze acolo?

Muncitor: Asta nu ține de noi.

Reporter Observator: Adică?

Muncitor: Păi… sunt trimis. Odată ce sunt trimis nu există toate documentele?

Reporter Observator: Un fel de carne de tun vrei să îmi zici.

Muncitor: Eu nu am de unde să știu ce e sub pământ. Eu nu stau să sap, să caut.

Surse Observator spun că ieri, o echipă Transgaz ar fi venit pe şantier şi ar fi dat OK-ul muncitorilor să lucreze pe acea porţiune. O practică obişnuită, se pare, până la obţinerea certificatului şi în scris.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Filmul exploziei din Călimăneşti. Disperaţi, unii dintre răniţi n-au mai aşteptat ambulanţele; au plecat pe jos spre DE85, ca să oprească maşinile, pentru a-i duce la spital