Antena Meniu Search
x

Detalii neştiute ale poveştii de dragoste dintre regele Mihai şi regina Ana: “Aproape că am leşinat când am văzut cât de mare e inelul”. Cadoul de nuntă: un colier de 150000 dolari

Într-un reportaj apărut pe 2 februarie 1948, în prestigoasa revistă Life, principesa Ana de Bourbon-Parma mărturiseşte, la doar două luni după ce l-a cunoscut, că îl iubeşte pe Regele Mihai, cel care avea să-i devină soţ, în luna iunie a acelui an.

Într-un reportaj apărut pe 2 februarie 1948, în prestigoasa revistă Life, principesa Ana de Bourbon-Parma mărturiseşte, la doar două luni după ce l-a cunoscut, că îl iubeşte pe Regele Mihai, cel care avea să-i devină soţ, în luna iunie a acelui an.

Viitoarea regină Ana povesteşte începutul relaţiei ei cu regele Mihai, care s-a transformat într-o căsnicie remarcabilă ce a durat 68 de ani, până la moartea reginei în 2016.

Momentul care i-a marcat fundamental destinul

În 1947, Principesa Elisabeta a Marii Britanii şi ducele Philip de Edinburgh, verii regelui Mihai, decid să se căsătorească, iar în luna noiembrie regele Mihai a plecat, împreună cu regina-mamă Elena, în Anglia, pentru a asista la nunta viitoarei regine Elisabeta a a II-a a Marii Britanii.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Regele Mihai şi principesa Ana s-au întâlnit, prima dată, la un dineu organizat de Jean de Luxemburg, la ambasada Luxemburgului de la Londra, cu o zi înaintea nunţii din 20 noiembrie 1947. La întâlnire a fost prezentă şi regina-mama Elena.

Regina Ana i-a povestit reporterului revistei Life cum a decurs prima ei întâlnire cu regele Mihai I al României: “Totul s-a petrecut aşa neaşteptat, accidental aş zice… Într-o zi mă plictiseam teribil acasă, la Paris, când m-a sunat mama şi m-a chemat la Londra, la o petrecere organizată de Johnny, vărul meu. Acolo, Michel, fratele meu, a venit cu Mihai, care era foarte timid! După ce ne-am cunoscut, am început să ne vedem constant, să mergem foarte des la film. Un detectiv ne însoţea mereu, iar când nu era detectivul cu noi, apăreau fratele sau mama mea. În fine, într-o seară, când ne întorceam acasă, Mihai m-a sărutat tandru pe obraz, la despărţire. M-a surprins, dar mi-a plăcut”.

Ulterior, regina Ana a făcut o nouă mărturisire legată de acel moment, într-un documentar realizat de Marilena Rotaru pentru TVR.

“Am urcat, am intrat în salon şi am văzut multe persoane. Intenţionam să mă retrag, dar mama mi-a zis: “Nu, vreau să ţi-o prezint pe regina Elena, pe prinţesa Irina şi regele Mihai”. Văzându-l în uniformă, fusesem şi eu în armată, şi în loc să fac o reverenţă, am pocnit călcâiele şi am luat poziţia de drepţi. Am fost atât de oripilată după aceea, încât mi-am cerut scuze şi am plecat”, a povestit regina Ana.

“Aproape că am leşinat când am văzut cât de mare e inelul”

După o săptămână petrecută împreună la Londra, Mihai şi Ana s-au întors cu acelaşi avion la Lausanne (Elveţia). Apoi, pe 6 decembrie 1947, la doar 16 zile de la prima lor întâlnire, Mihai a cerut-o pe Ana de soţie.

“Totul a fost foarte simplu şi nu teribil de romantic. Eram în maşină, el era l-a volan. M-a întrebat dacă vreau să mă căsătoresc cu el, iar eu am zis: «Da, vreau». Toată viaţa noastră asta am făcut, umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi ca o singură fiinţă drumul şerpuitor din faţa noastră”, a povestit regina Ana în acelaşi documentar.

În interviul pentru revista Life, viitoarea regină a declarat că a fost şocată de dimensiunea inelului de logodnă primit: “Aproape că am leşinat când am văzut cât de mare e, dar Mihai a insistat, spunând că e totul OK, deşi eu îmi doream un inel mic şi simplu".

În povestirea Anei, urmează întoarcerea la Copenhaga, cu ziariştii prezenţi pe urmele ei, după anunţul logodnei. Întrebată de reporter când a fost prima dată sărutată pe buze de Mihai, nu numai pe obraz, ca la Londra, Ana a recunoscut fâstâcită: “M-a sărutat prima dată, cu adevărat, în Elveţia. Acest sărut pe buze e ceva cu totul nou pentru mine. M-a tulburat!”.

Cadou de nuntă: un colier de 150.000 de dolari

Căsătoria lor a avut loc la 10 iunie 1948, la Atena. Papa Pius al XII-lea nu şi-a dat consimţământul pentru căsătorie, pentru că regele Mihai a refuzat să-şi boteze copiii în religia catolică, a Anei. Tot din acest motiv, familia principesei nu a participat la nuntă, care a fost oficiată cu sprijinul familiei regale elene.

La ceremonie, Regina Ana a purtat celebrul colier Cartier şi safirul Reginei Maria, cadou din partea lui Mihai, evaluat la 150.000 de dolari, o sumă uriaşă pentru acea vreme.

Colierul Cartier şi safirul au fost primite de Regina Maria de la Regele Ferdinand I, cu ocazia încoronării ce a avut loc în 1921. Din acel moment, colierul a devenit una dintre bijuteriile preferate de Regina Maria. Safirul avea 478 karate şi a fost prelucrat de Cartier într-o montură din diamante şi platină cu motive florale. După ce a purtat colierul Cartier la încoronarea de la Alba-Iulia, precum şi în zilele următoare la festivităţile încoronării organizate în Bucureşti, Regina Maria a purtat safirul la cel mai importante evenimente, cum a fost şi vizita în America.

În septembrie 1926, colierul a fost lăsat moştenire celui de-al doilea fiu, “cu condiţia ca el să se căsătorească potrivit dorinţei noastre, adică a părinţilor şi a ţării”. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, moştenirea a trecut la Elena, mama Regelui Mihai, colierul fiind făcut cadou apoi reginei Ana.

Însă, ulterior, colierul a fost vândut, pentru ca regina-mamă Elena să-şi poată păstra Vila Sparta, în care locuia, ajungând în colecţia lui Harry Winston, un cunoscut bijuterier din New York, care, la rândul lui, l-a revândut mai târziu. 

Până la sfârşitul anului 1948, cuplul regal a locuit la Vila Sparta, lângă Florenţa (Italia), locuinţa reginei-mame Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde li s-a născut şi prima dintre fiice, principesa Margareta.

Tot la Lausanne s-au născut şi principesele Elena (1951) si Irina (1953). Timp de şase ani, familia regelui Mihai s-a stabilit în Anglia, la Bramshill House, in Hampshire şi la Ayot St. Lawrence, în Hertfordshire. Din 1956, regele, regina şi principesele au revenit în Elveţia, unde regele semnase un contract cu compania aeriană "Lear Jeats and Co", la Geneva. 

Sursa: video arhivă TVR, Wikipedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Detalii neştiute ale poveştii de dragoste dintre regele Mihai şi regina Ana: “Aproape că am leşinat când am văzut cât de mare e inelul”. Cadoul de nuntă: un colier de 150000 dolari