Dezvăluire incendiară! Sociologul Mircea Kivu recunoaşte că a colaborat cu Securitatea: "Aş fi vrut să uit acest episod, de care îmi e ruşine"
Sociologul Mircea Kivu a scris pe pagina sa de Facebook că a fost colaborator al securităţii la mijlocul anilor 1980, angajament pe care spune că l-a luat din laşitate şi de care îi este ruşine. Dezvăluirile sunt făcute după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă, a scris pe reţeaua de socializare că a întrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei ”pete biografice”.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Sociologul Mircea Kivu a scris pe pagina sa de Facebook că a fost colaborator al securităţii la mijlocul anilor 1980, angajament pe care spune că l-a luat din laşitate şi de care îi este ruşine. Dezvăluirile sunt făcute după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă, a scris pe reţeaua de socializare că a întrerupt colaborarea cu sociologul din cauza acestei ”pete biografice”.
Mircea Kivu a relatat pe Facebook că a fost contactat de Securitate la puţin timp după ce devenise sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT).
”Se întâmpla la mijlocul anilor ’80, la puţin timp după ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbană al Institutului de Proiectare Construcţii Tipizate (IPCT) – actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o «discuţie» cu două persoane pe care nu le cunoşteam, dar care s-au recomandat drept ofiţeri de Securitate”, a scris Mircea Kivu.
Sociologul a adăugat că a semnat un angajament scris că este de acord să informeze Securitatea despre acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol şi că şi-a ales numele de cod ”Mihai”.
”Mi-au ţinut un discurs despre pericolele interne şi externe care ne ameninţă ţara, despre datoria cetăţenească pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunoştinţa «organelor statului» acele acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face aşa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod «Mihai»”, a mai scris Mircea Kivu.
El a menţionat că nu găpseşte un alt ”resort” pentru care a semnat angajamentul decât laşitatea şi că şi-a propus că va reuşi să ”fenteze” ofiţerii de Securitate, spunându-le informaţii pe care le cunoşteau deja.
”Ştiam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi ştiu mult mai multe). Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea. Desigur, erau nişte ameninţări voalate, că mi-aş putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune «nu». Mi-am spus că voi reuşi să-i «fentez», să nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi ştiut deja”, a scris sociologul.
Mircea Kivu a mai precizat că primele informaţii care au fost cerute au fost legate de un fost coleg de facultate care please din ţară cu câţiva ani înainte.
”Îi interesau mai ales eventualele sale legături cu alţi adepţi ai preceptelor filosofului Krishnamurti. Adevărul e că nu ştiam mare lucru, le-am spus ce ştiam din scrisorile pe care le schimbasem prin poştă – scrisori al căror conţinut bănuiam că oricum îl cunoşteau. Mi-au cerut să pun pe hârtie tot ce le spusesem, ceea ce am făcut”, a povestit el.
Mircea Kivu a adăugat că după câtva timp a fost contactat din nou, pentru a oferi informaţii despre un sociolog pe care îl cunoştea din timpul studenţiei şi a cărui soţie îi era colegă de birou. Ofiţerii de Securitate au insistat asupra legăturilor acestuia cu şefi ai comunităţii rome. ”Le-am spus că ştiu că este preocupat, ca sociolog, de studiul acestui grup etnic, fiind şi el rom, că întreprinde şi publică studii valoroase pe această temă, motiv pentru care are întâlniri cu membri ai acestei comunităţi, dar că nu cunosc mai multe detalii. Din nou, mi-au cerut să scriu toate acestea”, a povestit Mircea Kivu.
Sociologul a precizat că după ce i-a fost cerută o informare şi despre colega sa, i-a spus acesteia că Securitatea se interesează de ea şi de soţul ei. ”Mi-au mai cerut apoi o informare despre colega mea, soţia lui N.G. – dacă ştiu că frecventează Centrul Cultural American (de pe lângă Ambasada SUA). Le-am spus (şi am scris) că ştiam că frecventează bibioteca Centrului, de unde ia cărţi de specialitate (sociologie) pe care uneori ni le imprumută şi nouă, colegilor. I-am spus şi ei, între patru ochi, că Securitatea se interesează de ea şi de soţul ei, şi mi-a spus că bănuia (de fapt, era greu de crezut că ar fi posibil ca Securitatea să nu aibă cunoştinţă despre frecventarea Institutului American)”, a mai scris el.
Mircea Kivu a adăugat că în urma unei vizite în Israel i s-a cerut să dea o notă scrisă despre persoanele cu care s-a întâlnit acolo.
”Nu m-au mai căutat câţiva ani. Între timp, în 1986, un fost coleg de liceu şi bun prieten, care între timp emigrase în Israel, mi-a propus să-i fac o vizită. Convins că nu sunt şanse de succes, am făcut o cerere de paşaport. Spre surpriza mea, mi-a fost aprobată, astfel că la sfârşitul anului am petrecut o lună în Israel. La întoarcere, m-au contactat din nou, mi-au spus că abia atunci aflaseră că fusesem în străinătate. Mi-au cerut să le dau o notă scrisă despre persoanele cu care m-am întâlnit acolo (mă văzusem cu mai mulţi foşti colegi de liceu sau de facultate). Am scris lista celor cu care mă văzusem, şi câteva detalii de genul «este căsătorit, lucrează în domeniul...» – lucruri mai exacte chiar nu ştiam”, a amintit Mircea Kivu.
Sociologul a spus că după aceste dăţi nu a mai fost contactat şi că nu a primit niciodată bani sau alte foloase în schimbul notelor sale informative.
”Cam asta a fost tot. După aceea, nu m-au mai căutat. Nu am primit niciodată bani sau alte foloase în schimbul notelor informative. După un an, am cerut să fac o vizită în Franţa, la rudele care se stabiliseră acolo, dar cererea mi-a fost refuzată”, a menţionat el.
Mircea Kivu a explicat că nu a făcut mai devreme dezvăluirea despre colaborarea cu Securitatea pentru că ar fi vrut să uite acest episod, de care îi este ruşine.
”De ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea întrebare. Cred că aş fi vrut să uit acest episod, de care îmi e ruşine. Dacă asta contează, nu am afirmat niciodată că nu am fost colaborator al Securităţii. În ce măsură am făcut poliţie politică? Eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că aşa este”, a scris el.
”P.S. Ştiam că CNSAS desfăşoară o investigaţie în privinţa mea, dar nu ştiu nimic despre o eventuală decizie care ar fi rezultat din această investigaţie. Un asemenea document nu mi-a fost adus la cunoştinţă”, a adăugat sociologul.
Dezvăluirile lui Mircea Kivu au loc după ce Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România liberă, a scris pe Facebook că publicaţia a întrerupt colaborarea cu sociologul pentru că acesta a fost colaborator al Securităţii.
”De ce nu mai scrie domnul Kivu în România liberă? Din motive de… Securitate! Mai mulţi cititori m-au întrebat în ultima vreme de ce nu mai scrie sociologul Mircea Kivu, altminteri extrem de activ pe reţelele sociale, la ziarul pe care-l conduc. Întrebarea era cât se poate de îndreptăţită. Au trecut mai bine de două luni de la ultimul comentariu apărut sub semnătura sa în România liberă”, a scris Sabin Orcan.
Directorul editorial al ziarului România liberă a precizat că a apreciat şi apreciază analizele realizate de Mircea Kivu, chiar dacă nu a fost întotdeauna de acord cu acestea.
”Despărţirea noastră s-a produs amiabil, în tăcere, dintr-un motiv foarte simplu şi care n-are legătură cu opiniile sale. Şi anume că, după cum am aflat recent, domnul Kivu are o pată biografică peste care nu putem trece. Una pe care n-a găsit de cuviinţă să ne-o împărtăşească până azi. Şi care-l face incompatibil cu spiritul anticomunist al ziarului nostru. Pe scurt, domnul Kivu a colaborat cu Securitatea”, a mai scris Sabin Orcan.
El a menţionat că informaţia i-a fost adusă de o sursă care i-a dat amănunte din dosarul sociologului.
”În ciuda acestor dovezi, CNSAS a luat, pe 23 martie 2017, o decizie de «necolaborare cu poliţia politică». Lucru explicabil dacă ţinem cont de faptul că legea permite unui fost colaborator să scape de această etichetă dacă nu se poate dovedi că rapoartele sale ar fi dus la încălcarea unor drepturi ale omului”, mai arată mesajul publicat pe Facebook de Sabin Orcan.
Directorul editorial al ziarului România liberă a adăugat că sociologul este incompatibil cu publicaţia, care ”şi-a făcut un ţel din deconspirarea foştilor securişti care continuă să populeze viaţa publică”.
”Decizia, care urmează să fie publicată în curând, nu poate şterge însă pata biografică a dlui Kivu. Şi nici incompatibilitatea sa cu România liberă, un ziar care şi-a făcut un ţel din deconspirarea foştilor securişti care continuă să populeze viaţa publică”, a adăugat Orcan.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰