Antena Meniu Search
x

Dezvăluirile făcute de primul medic din România ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului: "Acest vaccin nu vine cu ceva deosebit"

Deşi până acum nicio persoană dintre cele vaccinate anticovid nu a semnalat reacţii adverse, totuşi trebuie să ştiţi că dacă nu vă simţiţi bine după imunizare, puteţi raporta efectele la vaccinurile împotriva COVID-19 pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Totul se întâmplă online. Vorbim despre o fişă de raportare pe care o puteţi accesa pe site-ul anm.ro, la secţiunea Vaccinare COVID-19. 

de Redactia Observator

la 28.12.2020, 14:03

Vezi și
  • Cătălin Apostolescu, medic la Institutul Matei Balş, este primul doctor din România care s-a vaccinat împotriva coronavirusului.
  • Medicul de la Matei Balş susţine că vaccinul anticoronavirus nu este cu nimic deosebit faţă de alte vaccinuri.

Şi tot la subiectul imunizării rămânem şi discutăm în clipele următoare cu primul medic vaccinat din România, Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase şi, totodată, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş.

Prezentator Observator: Domnule doctor, cum a fost experienţa acestui nou vaccin? Un vaccin diferit faţă de cele cu care eram obişnuiţi până acum.

Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase: De mai mult de 20 de ani nu prea se mai folosesc virusuri introduse direct în organism, ci se folosesc gene ale virusurilor sau alte fragmente ale virusurilor în noile vaccinuri. Aşa este vaccinul împotriva hepatitei B, vaccinul antigripal şi aşa mai departe. Vaccinul anticoronavirus a mers şi mai departe decât aceste vaccinuri şi practic pune organismul nostru să secrete acea proteină cu rol de antigen a virusului în aşa fel încât noi să putem dezvolta anticorpi.

Prezentator Observator: Domnule doctor, povestiţi cum a fost pentru dumneavoastră experienţa vaccinări. Descrieţi puţin cum a decurs ziua. Au fost cumva recomandări, poate în ceea ce priveşte alimentaţia? Spuneţi cât a durat vaccinare, etc.

Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase: Din foarte multe puncte de vedere ziua de ieri s-a desfăşurat în mod normal, ca la orice vaccinare. Fiind medic de boli infecţioase şi fiind supus zilnic agresiunii bacteriene şi virale, noi suntem vaccinaţi împotriva multora. Ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost cu nimic altfel decât ce se întâmplă în cazul vaccinării antigripale sau antihepatită B. Încercăm să păstrăm doar o perioadă de 30 de zile între vaccinuri, dacă vaccinurile nu pot fi făcute simultan. Acest vaccin nu vine cu ceva deosebit în schema de vaccinare, în modul de administrare şi aşa mai departe.

Mai multe detalii, în materialul video.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Dezvăluirile făcute de primul medic din România ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului: "Acest vaccin nu vine cu ceva deosebit"