Din şpăgi mici au făcut averi mari. Poliţiştii din Vama Calafat ar fi câştigat din mită 7.500 de euro pe lună
Nou scandal uriaș de corupție în vămi. La Calafat, 22 de poliţiştii de frontieră sunt acuzaţi că luau mită pe bandă rulantă de la şoferi. Cinci euro, taxă fixă, pentru fiecare maşină care trecea. Cu procurorii anticorupţie peste ei s-au trezit şi ofiţerii de la Sculeni. Vizat de anchetă este inclusiv şeful punctului de trecere. Ca să închidă ochii când treceau camioanele cu marfă, lucrătorii primeau până la 700 de euro.
O adevărată reţea a mitei funcţiona în Vama Calafat, spun ofiţerii anticorupţie. Mulţi din cei 40 de mii de şoferi care tranzitează zilnic punctul de frontieră plăteau o taxă. Suma era fixă - cinci euro.
Bogdan Dinu, reporter Observator: "Sumele erau mici, însă adunate, rotunjeau bine veniturile poliţiştilor de frontieră. Surse Observator spun că la final de tură, fiecare agent pleca acasă cu cel puţin 500 de euro. Asta înseamnă în jur de 7500 euro pe lună."
Banii adunaţi din ,"contribuţii", se împărțeau între cei care fuseseră de serviciu. Practic, fiecare agent se alegea cu un bonus lunar echivalent cu încă 3-7 salarii încasate de la statul român.
Cristian Ciolacu, procuror: "Au fost identificate la domiciliile inculpaţilor sume considerabile de bani. Nu se refuzau nici ţigări, nici parfumuri, care, de multe ori, erau de contrabandă."
- 22 de poliţişti de frontieră, reţinuţi pentru şpăgi de 5 euro. Pentru că n-au avut loc toţi în arestul din...
- Reţeaua şpăgii din Vama Calafat: 22 de poliţişti, reţinuţi pentru mită, au umplut până la refuz arestul IPJ...
- Peste 20 de poliţişti de frontieră din Calafat, reţinuţi după ce ar fi pretins câte 5 euro sau un pachet de...
La percheziţii, anchetatorii au găsit 140.000 de euro şi 70.000 de lei.
Cum funcționa rețeau șpăgii din vama Calafat?
Vameșii erau urmăriți de anchetatori din 2022. Caracatiţa infracţională ar fi ieşit la iveală în urma unui denunţ. 22 de poliţişti au fost reţinuţi pentru luare de mită și abuz în serviciu. Din cauza aglomerației din centrul de arest al Inspectoratului de Poliție Dolj, unii dintre ei au fost duși în Gorj. Şoferii care trec frontiera ştiu foarte bine cum funcţionează traseul mitei.
Reporter: "Vă cer bani să treceţi vama?"
Şofer: "Da!"
Reporter: "Cât?"
Şofer: "Câteodată 3 euro, câteodată 5 euro!"
Au fost percheziţii şi în vama Sculeni, la graniţa cu Republica Moldova. Doi dintre poliţişti au fost duşi la audieri direct de la serviciu. Alţii, au fost ridicaţi de mascaţi de acasă. Printre suspecţi se numără şi şeful Punctului de trecere a frontierei.
Ovidiu Bulgariu, avocat: "Ancheta vizează infracţiuni de corupţie. Ar fi vorba de o serie de infracţiuni de luare de mită sau de abuz în serviciu. Nu avem încă acces la dosar."
Reporter: "Ce v-au spus clienţii dumneavoastră?"
Ovidiu Bulgariu, avocat: "Nu s-au aşteptat să fie aduşi!"
Potrivit DNA, agenţii ar fi cerut între 20 şi 700 EURO de la şoferi pentru a nu controla camioanele care aduceau marfă din Republica Moldova. Ca să-i prindă, procurorii s-au folosit de colaboratori sub acoperire.
Acelaşi punct de frontieră a mai fost în atenţia procurorilor şi la începutul anului. Atunci, 26 de vameşi şi poliţişti au fost acuzaţi că ar fi primit între 20 și 250 de euro mită, de la cetățeni moldoveni care nu aveau actele în regulă şi voiau să ajungă la muncă în vestul Europei.
Cum vrea statul să combată problemele din vămile românești?
Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru Vămi. Primele 3 vor fi amplasate în punctele fierbinţi ale evaziunii fiscale: Portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina. Acum, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii.
Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: "Cel tarziu începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner."
Fără aparatură performantă de verificare, prin vămile ţării trec nu doar produse de contrabandă, dar şi narcotice. De exemplu, timp de doi ani, în portul Constanţa nu s-a făcut nicio captură de droguri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰