Video Diplomații viitorului s-au întâlnit la Baia Mare pentru simularea ONU pentru a discuta problemele lumii: "Consider că aceste situaţii sunt grave şi trebuie găsită o soluţie imediată"
Poate v-ați întrebat săptămânile acestea ce fac elevii cât timp profesorii sunt în grevă. În Baia Mare, de exemplu, tinerii se pregătesc pentru a-și atinge visul și a avea o carieră de succes in Organizația Națiunilor Unite sau în alte instituții internaționale. Practic aceștia au participat la o simulare a ceea ce înseamnă să ai o carieră de diplomat.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Tinerii sunt prezentul şi reprezintă viitorul, de aceea este important ca ei să devină o voce. Într-o sală încăpătoare, un grup de elevi caută soluții pentru ca războiul din Ucraina să înceteze. Printre ei și Paul, un tânăr de doar 14 ani, care deja și-a exersat talentul diplomatic la New York. Talentat, elevul băimărean, recunoaște deja plusurile unei astfel de cariere.
Paul Zah, elev: "Ce m-ar determina într-o carieră în diplomaţie ar fi faptul că putem să discutăm liber cu ceilalţi delegaţi, că putem găsi soluţii pentru fiecare situaţie
Una dintre cele mai arzătoare situaţii din lume în acest moment este cea a refugiaților din Ucraina."
Reporter: "Cum vezi tu ca şi tânăr aceste situaţii?"
Paul Zah, elev: "Consider că aceste situaţii sunt grave şi trebuie găsită o soluţie imediată."
Luna, la cei 12 ani, participă la simulări de acest gen pentru a-și atinge țelul. Dorește să-şi continue studiile în străinătate.
Luna Tătaru, elevă: "Pentru mine personal această simulare este destul de importantă fiindcă m-ar putea ajuta extrem de mult în admiterea mea la o universitate. M-am gândit să mă duc în străinătate, în Anglia, la Harvard."
Soluțiile tinerilor ambasadori au fost atent monitorizate de către un veteran de război din Statele Unite ale Americii. Familiarizat cu câmpul de luptă și cu ce presupune un conflict, Alexander spune că empatia tinerilor este aspectul care lipsește în lumea diplomatică.
Alexander Thymmons, veteran de război: "Este foarte importantă distincţia între pragmatismul pe care un adult îl are de obicei în aceste discuții, cînd se vorbeşte de un conflict. Aici în sală, când vezi copiii că discută, aduc o doză foarte sănătoasă de compasiune."
Andreea Vascul, organizator: "Tinerii au ocazia de a juca rolul diplomaţilor, de a reprezenta ţările şi de a dezbate, discuta şi găsi soluţii la problemele mondiale....să dea soluții."
La simulare au participat aproximativ 30 de elevi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰