Antena Meniu Search
x

Disperare la granițele României: mame cu copii, blocate în vamă. Peste 10.000 de refugiați ucraineni au intrat în țară

Peste 10.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, 3.660 de persoane au părăsit ţara noastră în special prin punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria şi Ungaria, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. El a adăugat că, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore, au rămas 6.964 de persoane.

de Redactia Observator

la 25.02.2022 , 14:47

"Din 10.624 de persoane intrate pe teritoriul României, 11 persoane au solicitat azil în România şi se află în acest moment în centrele noastre de azil. Avem aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare fiind în acest moment de 50%", a spus Bode, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care cei care vin din Ucraina în ţara noastră nu mai trebuie să stea în carantină. Măsura se aplică indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

Mame cu copii plângând în brațe, blocate la vama din Sighetu Marmaţiei

Şi la această oră graniţele României cu Ucraina sunt aglomerate. Mai mult decât atât, în Vama din Sighetu Marmaţiei, pe partea cu Ucraina sunt mame cu copii, blocate în vamă. Se pare că nu mai pot trece în România, pentru că vameşii le cer femeilor împuternicire notarială de la taţi, pentru a putea ieşi cu copiii. 

Vezi și

Problemele sunt pe partea ucraineană a graniţei. Cei care vor să treacă frontiera cu maşina au de aşteptat şi câte 10 ore, la cozi kilometrice. Ăsta e şi motivul pentru care multe mame îşi iau bagajele şi copii în braţe şi trec pe jos podul dintre cele două ţări. Dacă până acum puteau trece graniţa şi bărbaţii ucraineni cu dublă cetatenie, acum nu mai pot pleca pentru că autorităţile de la Kiev îi consideră doar ucraineni. Foarte puţini dintre cei care au intrat au cerut statut de refugiat, motiv pentru care pot sta în Romania doar 90 de zile. 

Pe acelaşi subiect

Arhiepiscopia Sucevei oferă cazare la parohii şi mănăstiri şi alimente ucrainenilor care intră prin Vama Siret

Şi pe la Vama Siret continuă să vină oameni din Ucraina. Cei care trec graniţa pe aici sunt aşteptaţi de localnici cu băuturi calde şi mâncare. Fiecare vrea să dea o mână de ajutor vecinilor de la graniţă. Zeci de oameni s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care părăsesc ţara în urma invaziei armatei ruseşti. La ieşirea din Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret aceştia primesc sandwich-uri, banane, dulciuri, apă sau un ceai cald. În multe cazuri, ucrainenii, în special femei şi copii, sunt cazaţi în locuinţele sucevenilor, la pensiuni sau hoteluri din zonă, dar şi biserici.

Voluntarii le ofera ucrainenilor şi cartele telefonice pentru a-i ajuta să ia legătura cu cei de acasă. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat, vineri, că este pregătită să ofere spaţii de cazare la parohii şi mănăstiri cetăţenilor ucraineni care intră în ţară prin Vama Siret şi să le asigure alimente neperisabile, haine şi obiecte de necesitate.

Mii de oameni panicaţi de începerea războiului au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Evenimente » Disperare la granițele României: mame cu copii, blocate în vamă. Peste 10.000 de refugiați ucraineni au intrat în țară