DNA-ul Pădurilor, votat în Parlament. DIIM va ancheta tăierile ilegale de lemn
Propunerea USR de înființare a DNA-ului Pădurilor a fost adoptată în Parlament. Proiectul de lege a fost votat cu 199 voturi pentru, 0 împotrivă și 11 abțineri în Senat, cameră decizională.
- DNA-ul Pădurilor, votat în Parlament
- Structura va ancheta infracțiunile împotriva mediului
"Votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracţionalităţilor de mediu din ţara noastră", a transmis USR. Senatorii UDMR s-au abținut de la vot.
"Mafia din domeniul mediului din România este un lucru cert, reliefat în cifre - 20 de milioane de metri cubi ce dispar din pădurile României, 25.000 de morţi anual din cauza poluării, infringement pe deşeuri care ne va costa sute de milioane de euro anual, gropi de gunoi care sunt adevărate bombe ecologice, albii ale răurilor distruse de balastiere ilegale. Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic - doar câteva dosare pe infracţionalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului şi ZERO dosare pe restul infracţiunilor de mediu. Din aceste motive am iniţiat înfiinţarea DIIM şi mă bucur că, începând de astăzi, mafia mediului are ca adversar o instituţie specializată, cu personal pregătit corespunzător", a declarat senatorul USR Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu, iniţiator al proiectului de lege.
Potrivit news.ro, proiectul USR de înfiinţare a unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), supranumită "DNA-ul Pădurilor", ar urma să fie o structură specializată de parchet, pe modelul DIICOT, care să aibă în competenţă investigarea infracţiunilor de mediu, şi a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.
USR: 20 milioane de metri cubi dispar din România, anual
Reprezentanții USR susțin că și Consiliul Uniunii Europene a recomandat înfiinţarea unei structuri speciale de magistraţi pentru combaterea infracţiunilor împotriva mediului.
"Infracţiunile de mediu ne revoltă atunci când devin ştiri de ultimă oră, dar mult prea rar corelăm aceste fapte cu repercusiunile directe asupra vieţii şi sănătăţii noastre. Dar atunci când media de vârstă tindă să scadă sau copiii dezvoltă unele afecţiuni atipice, ar trebui să ne amintim că tăierile ilegale de copaci, poluarea mediului şi afacerile cu deşeuri prost gestionate produc profit cu un preţ mult prea mare: viaţa noastră", a declarat senatorul USR George Dircă, unul dintre iniţiatorii legii.
Potrivit USR, anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din ţara noastră. Volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 şi 2018, în timp ce numărul dosarelor penale legate de aceste infracţiuni trimise în instanţă s-a redus cu aproape 50%, între 2016 şi 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰