Dosar penal pentru răspândirea de informații false în legătură cu epidemia de coronavirus
În timp ce tot mai mulţi români stau acasă de teamă să nu se îmbolnăvească, pe internet a izbucnit epidemia de informaţii false. Oamenii sunt alarmaţi că virusul închide Capitala şi sunt sfătuiţi, în mod absurd, să îşi ţină respiraţia dacă vor să se salveze.
- Dosar penal pentru răspândirea de informații false în legătură cu epidemia de coronavirus
- Până acum, autoritățile au deschis două dosare penale in rem
În timp ce tot mai mulţi români stau acasă de teamă să nu se îmbolnăvească, pe internet a izbucnit epidemia de informaţii false. Oamenii sunt alarmaţi că virusul închide Capitala şi sunt sfătuiţi, în mod absurd, să îşi ţină respiraţia dacă vor să se salveze. Astfel de teorii, distribuite masiv în aceste zile, pot fi periculoase. Informaţi-vă din surse oficiale şi nu credeţi tot ce primiţi pe internet.
Mesajele toxice s-au răspândit mai rapid decât virusul pe reţelele de socializare. Cu fiecare distribuire, a crescut şi panica. Spre exemplu, mii de români au primit un mesaj în care erau anunţaţi că trei oameni au murit răpuşi de coronavirus în ţara noastră. Fals!
"Am înţeles că au murit trei persoane de la Spitalul Universitar din cauza virusului".
La fel de mincinoase sunt şi sfaturile care circulă pe internet. Ţi se spune că dacă iei vitamine, bei apă călduţă sau îţi ţii respiraţia mai mult de 10 secunde, nu te mai îmbolnăveşti.
"Să vă menţineţi gâtul umed!".
"Beţi apă călduţă!".
Pentru distribuirea de mesaje false, au fost deschise deja două dosare penale in rem. Unul dintre ele, chiar pentru postarea devenită virală potrivit căreia se va închide Bucureştiul.
"Se închide Bucureştiul!"
Ministerul Afacerilor Interne a făcut un clip în care îi avertizează pe români să se informeze doar din surse oficiale: "Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau Whatsapp. Mai ales ştiri ce conţin exprimări pompoase, alarmiste".
Epidemia de informaţii false are şi un nume: INFODEMIE.
În plină pandemie, epidemia de informaţii false e un pericol la fel de real. Sunt sute, poate mii de mesaje false care circulă pe internet în această perioadă. Mituri medicale pe care specialiştii le dărâmă unul câte unul. Iată-le pe cele mai importante.
1. Vitamina C şi Vitamina D previn noul coronavirus?
2. E recomandat să ne dezinfectăm mâinile cu spirt?
3. Nu mai aerisim încăperile ca să nu intre noul coronavirus?
4. Cât timp rămâne noul coronavirus pe haine şi obiecte?
5. Animalele de companie pot transmite noul coronavirus?
6. Usturoiul şi lămâile pot preveni infecția cu noul coronavirus?
7. Antibioticele sunt eficiente în prevenirea şi tratarea noului coronavirus?
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰