Meniu LIVE
Search
x

Dosar penal pentru românii care mint la ancheta epidemiologică

Premierul Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, precum și introducerea unei noi infacțiuni - omisiunea de a oferi data corecte în timpul unei anchete epidemiologice.

De Daniel Murărescu la 19.03.2020, 11:27
  • Premierul a anunțat majorarea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor
  • Se introduce o nouă infracțiune în Codul Penal

Premierul Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, precum și introducerea unei noi infacțiuni - omisiunea de a oferi data corecte în timpul unei anchete epidemiologice.

Măsurile au fost adoptate în ședința maraton de guvern, care a durat până joi la ora trei dimineața.

"Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracțiunile care se petrec, în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus. Știţi foarte bine că există mai multe situații: situația în care un cetățean revine dintr-o țară unde există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea", a declarat Orban.

Premierul a transmis că se vor lua măsuri dure pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă dispozițiile legale cu privire la combaterea bolilor infecțioase.

"De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de Direcția de Sănătate Publică sau alte măsurile dispuse de autorități, de asemenea, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili, care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităților, să umble liber în societate și să riște să îmbolnăvească cetățenii români. Datoria primordială a guvernului este să apere sănătatea cetățenilor. Pentru a apăra sănătatea cetățenilor români vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile și regulile stabilite", a anunțat premierul.

Orban a precizat, totodată, ca va fi introdusă o nouă infracțiune, ca urmare a faptului că unii români au decis să mintă la graniță cu privire la țara din care au venit sau să dea informații incomplete sau eronate în timpul anchetelor epidemiologice.

"Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date în cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și, și în această situație, se poate constitui dosar penal", a mai transmis Orban.

Textul Proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal

1. Articolul 326 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Falsul în declarații Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

2. Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins „Zădărnicirea combaterii bolilor

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.

(10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”

3. După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521, cu următorul cuprins:

Art. 352

1. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Dosar penal pentru românii care mint la ancheta epidemiologică

Breaking News

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022