Antena Meniu Search
x

Dosar penal pentru românii care mint la ancheta epidemiologică

Premierul Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, precum și introducerea unei noi infacțiuni - omisiunea de a oferi data corecte în timpul unei anchete epidemiologice.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 19.03.2020, 11:27

Dosar penal pentru românii care mint la ancheta epidemiologică
Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru cei care zădărnicesc combaterea bolilor - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • Premierul a anunțat majorarea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor
  • Se introduce o nouă infracțiune în Codul Penal

Premierul Ludovic Orban a anunțat înăsprirea pedepselor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, precum și introducerea unei noi infacțiuni - omisiunea de a oferi data corecte în timpul unei anchete epidemiologice.

Măsurile au fost adoptate în ședința maraton de guvern, care a durat până joi la ora trei dimineața.

"Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracțiunile care se petrec, în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus. Știţi foarte bine că există mai multe situații: situația în care un cetățean revine dintr-o țară unde există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea", a declarat Orban.

Premierul a transmis că se vor lua măsuri dure pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă dispozițiile legale cu privire la combaterea bolilor infecțioase.

"De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de Direcția de Sănătate Publică sau alte măsurile dispuse de autorități, de asemenea, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili, care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităților, să umble liber în societate și să riște să îmbolnăvească cetățenii români. Datoria primordială a guvernului este să apere sănătatea cetățenilor. Pentru a apăra sănătatea cetățenilor români vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile și regulile stabilite", a anunțat premierul.

Orban a precizat, totodată, ca va fi introdusă o nouă infracțiune, ca urmare a faptului că unii români au decis să mintă la graniță cu privire la țara din care au venit sau să dea informații incomplete sau eronate în timpul anchetelor epidemiologice.

"Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date în cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și, și în această situație, se poate constitui dosar penal", a mai transmis Orban.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Dosar penal pentru românii care mint la ancheta epidemiologică