Antena Meniu Search
x

16 persoane trimise în judecată în dosarul drogurilor de 600 de milioane de euro descoperite pe litoralul românesc

Traficanţi de droguri din Columbia, bărci ticsite cu tone de cocaină pură şi o anchetă ce s-a întins pe tot Globul, timp de mai bine de un an. Nu este un serial despre mafia columbiană, ci detaliile dosarului Cocaină în Marea Neagră. DIICOT anunţă că 16 persoane au fost trimise în judecată pentru că au plasat peste trei tone de cocaină în apele teritoriale ale României. Anchetatorii au recuperat aproximativ 1,8 tone de cocaină, în valoare de aproximativ 600.000.000 euro.

de Redactia Observator

la 15.07.2020, 21:51

Vezi și
  • Drogurile veneau din Brazilia și ar fi trebuit să ajungă în Europa de Est.
  • O parte dintre droguri au ajuns până pe litoralul bulgăresc.

Mircea Cladiade, localnic: Eu sunt cu drogurile! Eu i-am găsit pe ei. Mă împuşcau ăia dacă nu anunţam poliţia repede. Ei erau acolo. Nu m-am speriat când am găsit barca. Dar am văzut sacii ăia. Păreau punguţe de ciocolată. Nici nu mă gândeam la droguri.

O furtună, un naufragiu şi nişte pungi aruncate pe mal. Aşa a început, în urmă cu un an, una dintre cele mai mari operaţiuni ale poliţiştilor antidrog şi a procurorilor DIICOT. Tone de cocaină pură inundau litoralul românesc. 

La un an şi jumătate de când şalupa care ascundea o tonă de droguri s-a răsturnat la Sfântu Gheorghe, ambarcaţiunea este în continuare în localitate, acoperită de buruieni. 

Tot ce a mai putut face statul român, după ce pachetele cu droguri s-au împrăştiat, a fost să le pescuiască de pe întreg litoralul. 

Drogurile au ajuns până la bulgari, la 23 de kilometri de barca răsturnată. 

Cantitatea impresionantă de droguri venea din Brazilia, cu destinaţia Europa de Vest. Două şalupe au trecut ca prin brânză prin vama românească. 

La vremea respectivă, s-a vehiculat ideea că sistemul Scomar, de supraveghere a transportului naval, nu ar fi funcţionat în noaptea în care şalupele au trecut graniţa. 

Carmen Dan, fost ministru de Interne (martie 2019): Fiți siguri că dacă există dovezi că cineva din sistem a acoperit acest transport, vom dispune măsuri.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit şi în urma unei disfuncţionalităţi tehnice la sistemul SCOMAR.

Ancheta a arătat că 300 de kilograme de cocaină au rămas în Turcia, o cantitate s-a pierdut în mare şi o alta a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei din Sfântu Gheorghe. 

Mihaela Porime, procuror DIICOT: De aceasta, s-a ocupat o celulă bine constituită, formată din persoane de naţionalitate română, spaniolă şi ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. 

16 inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care nouă cetăţeni români. Doi dintre ei sunt agenţi de poliţie la Serviciul Rutier Ilfov. Sheik, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri din America de Sud, este bănuit că ar fi în spatele transportului uriaş. Momentan, se află într-o închisoare din Brazilia. Are o condamnare de 22 de ani pentru trafic de droguri şi neagă orice implicare în acest caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 16 persoane trimise în judecată în dosarul drogurilor de 600 de milioane de euro descoperite pe litoralul românesc