Antena Meniu Search
x

Video Drona navală găsită la Tuzla ar fi de proveniență rusească sau ucraineană. Ce au găsit ofițerii SRI la bordul ei

Presupusa ambarcațiune care a fost găsită în zona Tuzla, plutind în derivă, şi care a pus pe jar autorităţile române, ar fi o dronă marină. Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării Naţionale, după ce nava fără pilot a fost adus la mal în siguranţă, de trupele antitero. Cercetările continuă într-un poligon de trageri din Capu Midia. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.04.2024, 14:06

În urmă cu două zile, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a fost alertată să trimită un echipaj la 35 de km în larg, în dreptul localității Tuzla. Salvatorii au găsit o ambarcațiune răsturnată plutind în derivă, nu au găsit supraviețuitori și nici obiecte care să indice prezența omenească. Au scos-o pe uscat și atunci marinarii au văzut un dispozitiv care seamănă cu o antenă radio de bruiaj.

Ce au găsit ofițerii SRI pe drona navală

Cel mai probabil, spun surse din anchetă, ambarcațiunea a fost modificată pentru că au fost identificate mai multe dispozitive militare. O echipă de la Serviciul Român de Informații cercetează șalupa, pentru că au găsit și însemne chirilice, asta înseamnă că cel mai probabil este de proveniență rusească sau ucraineană. A fost adusă aseară din Portul Constanța pe mal, în poligonul de tragere de la Capu Midia și toate indiciile duc către faptul că este vorba despre o dronă navală.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, vineri, că ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla şi recuperată de nava ARSVOM "s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot" şi este cercetată de minister, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, conform procedurilor operaţionale specifice.

Pe acelaşi subiect

Drona, transportată în zona poligonului de la Capu Midia

MApN a transmis, vineri, că nava de căutare-salvare Artemis a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a transportat, joi seară, în zona de siguranţă a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcaţiune recuperată din apele teritoriale româneşti.

"Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a pus în aplicare procedurile operaţionale specifice de cercetare a ambarcaţiunii. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot", a arătat MApN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Drona navală găsită la Tuzla ar fi de proveniență rusească sau ucraineană. Ce au găsit ofițerii SRI la bordul ei