Video După Italia, şi Franța ar putea bloca exporturile de vaccin Covid-19
Franța a declarat vineri că ar putea urma Italia, blocând transporturile externe de vaccin Covid-19, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la stocurile naţionale de vaccin.

Franţa ar putea opri exporturile de vaccin Covid-19
Comentariile ministrului francez al sănătății, Olivier Véran, au apărut a doua zi după ce Roma a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca spre Australia.
"Desigur, înțeleg ce a făcut Italia. Am putea face același lucru", a spus Véran în timpul unui interviu, citat de CNN.
Un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi a declarat pentru CNN că Italia și Comisia Europeană au convenit asupra acțiunii.
- "Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
- Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să...
- Doi soți s-au prefăcut că divorțează pentru a păcăli Fiscul italian și a scăpa de o datorie de 700.000 €....
- Dispărută de o săptămână, studenta Ilaria a fost găsită moartă într-o valiză lângă Roma. Fusese...
- O româncă din Italia a vrut să-și otrăvească soțul cu insecticid și laxative. Ce a dat-o de gol
Este pentru prima dată când astfel de măsuri UE sunt utilizate pentru vaccinuri. Lanțul de aprovizionare al AstraZeneca include o fabrică în Anagni, Italia.
"Discutăm îndeaproape cu italienii, precum și cu toți partenerii noștri europeni pentru a avea o abordare europeană în această privință. Încă din prima zi, Franța a crezut într-o abordare comună europeană" a spus Véran.
La sfârșitul lunii ianuarie, o dispută a izbucnit între UE și AstraZeneca cu privire la întârzierile vaccinului, după ce compania a informat blocul comunitar că va livra zeci de milioane de doze mai puține decât cele convenite până la sfârșitul lunii martie.
Ulterior, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care conferă statelor membre puterea de a restricționa exportul de vaccinuri în afara blocului, în anumite situații.
Italia a justificat invocarea puterilor prin citarea întârzierilor AstraZeneca în furnizarea vaccinului către Italia și UE și menționând că Australia nu este considerată de către UE o națiune „vulnerabilă” față de Covid-19.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰