Antena Meniu Search
x

Video Echipa de rugby a României, blocată în Africa de Sud din cauza variantei Omicron, după ce zborurile spre Europa au fost anulate

Pentru că în acest moment orice este posibil, sute de ţări au anunţat că suspendă zborurile pentru 8 ţări din Africa. Şi România interzice accesul cetăţenilor străini care vin din aceste ţări şi cere carantină pentru românii care au călătorit în zonă. În acest moment, campioana României la Rugby, aflată în turneu în Africa de Sud, nu se poate întoarce acasă.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 12:00

Vezi și

Echipa de rugby a României este în Africa de Sud de aproximativ două săptămâni. În această dimineaţă ar fi trebui să plece spre Johannesburg de unde ar fi trebuit să se îmbarce către România, însă au fost anunţaţi că toate cursele către Europa au fost anulate. Imediat, oficialii echipei au luat legătura cu directorul general pentru Afaceri Consulare care acum încearcă să facă rost de bilete şi rute alternative. Şi oficialii din România sunt la curent cu situaţia şi sunt în legătură cu cei de la Ambasadă şi Consulat.

Toţi cei 32 de membri au fost testaţi şi deocamdată sunt negativi. În aproximativ 48 de ore, toate legăturile din sudul Africii au fost anulate sau restricţionate. Şi România a început să ia primele măsuri, inclusiv în spitale. 

Sute de ţări au anunţat că suspendă zborurile pentru 8 ţări din Africa

Limitarea sau interzicerea zborurilor, precum şi carantina pentru cei veniţi din ţările din Africa în care au fost identificate cazuri cu noua tulpină sunt primele măsuri care pot fi luate acum, spun oficialii. Ţările cu risc ridicat sunt  Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic, Malawi, Angola, Zambia.

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat, şeful DSU: Pentru toate persoanele care sosesc în România din țările care le-am menționat anterior se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile. 

Cetăţenii non-UE care vin din ţările cu risc nu vor putea intra în România. Măsurile se pot schimba de la o oră la alta.

Raed Arafat, şeful DSU: Ce am zis ca recomandare eu as aplica pe toată zona. Prin călătorii totul o să se răspândească în alte zone.

Cel mai probabil, în câteva zile, vor intra şi alte ţări pe lista roşie. 

Raed Arafat, şeful DSU: Un sfat pe care îl dăm la acest moment: de a limita vizitele în zona respectivă, la vizite extrem de esențiale și de a evita deplasările acolo.

Noul ministru al Sănătăţii vrea să vadă dacă tulpina nu a ajuns deja în ţară. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Mai ales, cazurile grave care sunt internate în momentul de față în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România.

Deocamdată, nu se ştie cât de periculoasă este varianta Omicron pentru organism. 

''Dumneavoastră sunteți îngrijorată de acest lucru?

Sunt un pic, recunosc. Dar mna...mă gândesc că totuși daca fac și booster, a apărut și vaccinul pentru copii - îmi dă așa o notă de liniște.'' 

Patru companii studiază noua tulpină. Primul vaccin eficient împotriva mutaţiei care a înspăimântat lumea ar putea fi gata în 100 de zile. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Această adaptare a vaccinurilor e foarte importantă. Se lucrează la vaccinuri care să fie eficace împotriva oricărei tulpini, inclusiv a tulpinilor mutante.

Întreaga Europă îşi închide graniţele pentru cei care vin din ţările cu risc. La fel şi SUA, Rusia şi alte ţări de pe celelalte continente. 

Ursula von der Leyen, preşedinte Comisia Europeană: Toate zborurile către aceste ţări ar trebui să fie suspendate până când vom avea o înţelegere clară despre cât de periculoasă este noua variantă.

Oficialii din Africa de Sud spun că li se pare nedrept ca ţările africane să fie izolate prin restricţii atât de dure de călătorie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Echipa de rugby a României, blocată în Africa de Sud din cauza variantei Omicron, după ce zborurile spre Europa au fost anulate