Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Singura eclipsă totală de Lună din 2019 este în plină desfăşurare. Fenomenul, vizibil şi în România - Live Video

O eclipsă totală de Lună, singura din acest an, este în plină desfăşurare, la această oră. Luna Sângerie sau Super Luna, un fenomen astronomic spectaculos al cărui moment maxim va fi atins la ora 7 şi 12 minute, va fi vizibilă şi în România timp de aproape o oră.

de Redactia Observator

la 03.04.2019 , 16:00

Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07.12 Singura eclipsă totală de lună din 2019 este în plină desfăşurare. Fenomenul, vizibil şi în România - Hepta

O eclipsă totală de Lună, singura din acest an, este în plină desfăşurare, la această oră. Luna Sângerie sau Super Luna, un fenomen astronomic spectaculos al cărui moment maxim va fi atins la ora 7 şi 12 minute, va fi vizibilă şi în România timp de aproape o oră.

În timpul acestui fenomen extrem de spectaculos, astrul capătă culoarea roşu-arămiu şi este mult mai mare ca de obicei.

De aici provine şi denumirea populară de Super Lună Sau Luna Sângerie.

Articolul continuă după reclamă

Eclipsa totală de Lună este vizibilă, parţial, şi în România. În America de Nord şi de Sud, în schimb, milioane de oameni se bucură de o eclipsă totală de lună.

Următreşte LIVE eclipsa de lună 2019

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Eclipsa totală de lună din 2019, vizibilă în România

Eclipsa totală de Lună a început la ora 4.36, când astrul a intrat în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, începând cu ora 5.34. La acel moment, satelitul natural s-a aflat la 20 de grade înălţime faţă de orizont.

Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, a început la ora 6.41 şi va avea maximul la ora 7.12. Această fază se va încheia la ora 7.43.

Toate aceste faze vor fi vizibile în România, cu Luna aflată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 8.00, mai devreme în estul ţării şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul Lunii să iasă din umbra Pământului.

La ieşirea din umbră, la 8.51, Luna se va afla sub orizont, la fel şi la sfârşitul eclipsei, la 9.48.

Următoarea eclipsă totală, pe 16 mai 2022

Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval.

Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an.

Ele corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună. În plus, cerul trebuie să fie senin pentru a putea fi observate. Norii strică adeseori acest spectacol nocturn.

Pasionaţii de astronomie vor putea să compare infimele variaţii ale culorii roşiatice pe care o va avea Luna de această dată. "Totul depinde de ceea ce se va afla în atmosferă", a explicat Bruce Betts. "La fel cum apusurile de Soare îşi schimbă culoarea de la o zi la alta, eclipsele variază în funcţie de particulele din atmosferă sau dacă se produce o erupţie vulcanică, de exemplu".

Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei.

Pentru a viziona craterele de pe Lună, acelaşi planetolog american reaminteşte pasionaţilor de astronomie că un simplu binoclu va fi suficient. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Singura eclipsă totală de Lună din 2019 este în plină desfăşurare. Fenomenul, vizibil şi în România - Live Video