Antena Meniu Search
x

EL ESCORIAL, cea mai mare construcţie a Renaşterii mondiale, născocirea unui rege teribil

Palatul-simbol al monarhiei spaniole e mai mult decât atât. E mănăstire, reşedinţa regală, muzeu, dar are şi o înfiorătoare cameră de tortură. Astăzi, se împlinesc 430 de ani de la finalizarea unui colos al artei

de Diana Juncu

la 13.09.2014, 14:14

Palatul-simbol al monarhiei spaniole e mai mult decât atât. E mănăstire, reşedinţa regală, muzeu, dar are şi o înfiorătoare cameră de tortură. Astăzi, se împlinesc 430 de ani de la finalizarea unui colos al artei

Mânăstirea El Escorial din Spania a fost construită de Felipe II, cel mai catolic dintre toţi regii Spaniei, și proiectată de arhitectul șef Juan Bautista de Toledo, preluat de discipolul său Juan de Herrera.

Construcția a început în 1563 și terminată în 1584. În interior cuprinde: Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica.

Dorinţa regelui, literă de lege pentru constructori!

Acest rege rigid, dur şi orgolios, dar şi cel mai influent monarh al peninsulei, a dorit să construiască un palat-reşedinţă de dimensiuni nemaivăzute, pentru a marca astfel pentru vecie victoria sa în bătălia de la Saint Quentin din Picardia, împotriva trupelor lui Henric al II-lea, regele Franţei din acea perioadă.

Poate la fel de mult şi-a dorit ca viitorul imens edificiu să servească drept loc de odihnă pentru toţi regii Spaniei care domniseră cu 500 ani înaintea sa.

Dar nu era suficient!

Astfel, se gândeşte şi la o destinaţie religios-scolastică pentru viitoarea construcţie. Aşa devine şi un important centru pentru studierea catolicismului.

Prima piatră a fost aşezată în ziua de 23 aprilie 1563, dată de referinţă în istoria monarhiei iberice. Instrucţiunile regelui au fost clare: "Vreau simplitate în construcţie şi să transpară un aer sever, indiferent din ce parte va fi privit. "Vreau să emane aristocraţie fără aroganţă şi maiestuozitate, fără ostentaţie!".

Soarta a făcut ca Juan Bautista de Toledo, arhitectul responsabil de designul şi planurile de construcţie al Escurialului, să moară înainte de a-şi vedea opera definitivată.

Ucenicul său, tânărul şi ambiţiosul arhitect Juan de Herrera, a fost cel care a terminat Escurialul în anul 1584. Trecuseră mai puţin de 21 de ani de la ordinul lui Filip...

Clădirea "ascunde" arta geniilor lumii...

În subsolul bisericii se află panteonul regilor, de formă octogonală, din materiale preţioase (porfir, jasp, marmură) cu ornamentaţii în bronz aurit. În sacristie (cameră anexă a sanctuarului) ca şi în sala capitulară (sala de adunare în mănăstirile catolice) sunt expuse tablouri de El Greco, Zurbaran, Tiţian, Velasquez ş.a. precum şi orfevrărie de cult.

Escurialul a ajuns cu timpul un imens muzeu de artă care, paradoxal, adăposteşte între zidurile sale reci şi sumbre numeroase capodopere ale geniului uman. Biblioteca sa impresionată deţine mii şi mii de manuscrise şi documente inestimabile ca valoare.

Considerat de unii "a opta minune a lumii”, El Escorial, acest palat-mănăstire cu înfăţişare de fortăreaţă, este cel mai important monument al Renaşterii spaniole și desemnat site UNESCO încă din anul 1984.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » EL ESCORIAL, cea mai mare construcţie a Renaşterii mondiale, născocirea unui rege teribil